Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за август 18, 2013

Fokača sa šeri paradajzom i crnim maslinama

ili hlebnjača .  Mediteranska kombinacija kvasnog testa sa maslinovim uljem , šeri paradajzom , crnim maslina i ruzmarinom predstavljaju idealno rešenje za posni ručak. Sastojci za testo  : 600 gr. brašna tip 400 300 ml mlake vode 25 gr. svežeg kvasca 50 ml maslinovog ulja 1 ravna kašika soli  + par kapi maslinovog ulja 220 gr. šeri paradajza 220 gr. crnih maslina bez koštica 3 kašike susama 3 kašike ruzmarina Priprema : Rastopiti kvasac u mlakoj vodi  i pomešati sa ostalim sastojcima. Umesiti glatko testo. Ostaviti na toplom mestu sat vremena da se diže. Potom razmesiti , rastanjiti oklagijom ili rukama i staviti u podmazan pleh prečnika 32 cm . Prstima praviti udubljenja u testu i namazati ga sa maslinovim uljem. Posuti susam i ruzmarin , poredjati ravnomerno šeri paradajz i crne masline.  Peći na 180 stepeni 50 do 55 minuta. Malo ohladiti i potom seći na željene komade.  ps. Možete i manje soli staviti u testo, po ukusu .

Franc pogačice iliti Franzbrötchen

po svom izgledu podsećaju na francuske kroasane .  Postoje dve priče o nastanku ovog peciva . Jedna govori da su nastali u vreme Napoleonovog osvajanja Hamburga , dok druga govori da su nastali greškom kuvara koji je ispustio testo od tada dugačkog francuskog hleba nalik bagetu u tiganj sa uljem. Originalna varijanta se sastoji od uvijenog testa sa posipom od šećera i cimeta, medjutim vremenom srećemo i varijante sa čokoladom , marcipanom, suvim groždjem i pikantne slane.  Zanimljivost kod ovog peciva je utiskivanje oklagije u sredinu peciva i njegov specifičan oblik. Pečenjem šećer karamelizira , a cimet mu daje posebnu mirisnu notu.   Franzbrötchen ili Franc pogačice predstavljaju brend Hamburga i kao takav mogu se prodavati samo u Hamburgu i okolini . Ne možete ih naći u ostalim pekarama Nemačke . Za njih kao i za nas važi da pravimo samo u kućnoj radinosti. Mada ga mnogi krste i nazivaju drugim imenima , vrednost ovog recepta je što se ne menja i već par vekova ima sta