Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за јун 13, 2010

Čokoladna jastuk torta

Potrebno je za koru : 8 jaja 8 kašika šećera 8 kašika brašna 1 kašika ulja 1 kašika vode 1 prašak za pecivo Potrebno je za fil : 1 litra mleka 2 praška za puding od čokolade Dr. Oetker 3 kašike griza 5 žumanaca 5 kašika šećera Potrebno za šumski žele : 500 gr. šumske mešavine 100 ml belog vina 5 kašika šećera 6 listova crvenog želatina za šne : 5 belanaca 5 kašika šećera sok pola limuna Za prskanje kora : sok dve narandže . Priprema : Prokuvati belo vino sa šumskom mešavinom i šećerom i dodati omekšani želatin po uputstvu . Ostaviti da želira. Iseći na kocke. Umutiti jaja , dodati šećer i mutiti dalje 10 minuta dok masa ne " pobeli ". Dodati brašno , prašak za pecivo , ulje i vodu.. izmešati , sipati u papirom obložen pleh i peći na 180 stepeni 35 minuta. Koru ohladiti i iseći na 10 do 12 kriški . Skuvati puding i griz, šećer u mleku , dodati umućena žumanca na kraju . Ostaviti da se ohladi. Redjati kore ( prskati ih narandžinim sokom ) ,

Baklava " Ambasador "

Sastojci: 1 pakovanje kora za baklavu  200 gr. marcipana  5 jaja  200 gr. mlevenih oraha  2 kašike ruma 5 kašika prezli  100 gr. suvog groždja  100 ml ulja  400 ml vode  200 gr. šećera  sok od jednog limuna Postupak pripreme: Sjediniti  marcipan, orahe, umućena jaja, ulje , suvo groždje, prezle, rum i time filovati kore za baklavu ( poredjati 4 kore i filovati 1/3 fila ). Ponoviti još 2 x puta. Naseći u razmaku od 4 - 5 cm. Peći na 200 stepeni 30 minuta.Preliti sirupom. Sirup: vodu ušpinovati sa šećerom i dodati limunov sok. Na slici sa sladoledom ( po želji ) , čokoladnim prelivom i slatkom pavlakom pomešanom sa malinama.

Vino torta - posno

  potrebno je : 750 ml belog vina Sauvignon Blanc ,12 kašika šećera ,4 kesice praška za puding ukus vanile ,250 gr. margarina ,1 list želatina ,750 gr. višnje ,250 gr. vode ,500 gr. posnog keksa ,100 gr. oraha seckanih ,100 gr. suvog groždja ,100 gr. margarina ,100 gr. seckanih smokava ,100 gr. čokolade ,500 ml jabukovog soka ,10 gr. želatina ,zelena kolačarska boja ,2 kašike šećera . Postupak pripreme: Keks izmrviti , dodati 100 gr. otopljene čokolade i margarina, 100 gr. seckanih oraha, smokava, suvog groždja - sjediniti i podeliti na dva dela . Staviti prsten za tortu na 30 cm ... staviti prvu keks "koru ". 2 praška puding vanila razmutiti u malo vode. Skuvati višnje sa 250 ml vode i 6 kašika šećera ... dodati razmućeni puding i kuvati 1 minut.Ohladiti malo . Sipati preko kore. Staviti drugu keks " koru ". 750 ml belog vina skuvati sa 6 kašika šećera i 2 praška za puding od vanile.Dodati list želatina ... mešati dok se ne rastopi. Ohladiti . Umutiti pen

Jaretina u pivu

  potrebno je : 3 kg.jarećeg mesa ( but ), 2 kašičice ruzmarina ,2 kašike začina ,1 očišćeni beli luk ,500 ml svetlog piva . Postupak pripreme: Staviti jaretinu u pleh i špikovati ( nožem praviti rezove i stavljati beli luk ). Posuti vegetom,ruzmarinom , preliti pivom. Peći na 180 stepeni 2 sata . Okrenuti po potrebi.

Burek od jabuka

potrebno je : 1 pakovanje kora za baklavu  500 - 600 gr. rendanih jabuka   5  kašika šećera  100 gr. grubo mlevenih oraha ( ili badema , lešnika ) 5 kašika mineralne vode  5 kašika ulja . Postupak pripreme: Pomešati ulje i mineralnu vodu. Jabuke pomešati sa šećerom i  orasima. Na dnu podmazanog , okruglog pleha prečnika 30 cm staviti jednu koru . Potom sledeće četiti kore slagati  kao krst tako da krajevi vise preko ivice pleha  i poprskati mešavinom ulja i kisele vode ...  ... zatim sledeće četiri  slagati u odnosu na prve  pod uglom od 45 stepeni da nastane cvet i porskati uljem i kiselom vodom  . Staviti jednu četvrtinu fila i dve kore nabirati  kao harmonike i staviti preko fila . Možete ih i blago zgužvati . Staviti dve trećine fila od jabuke i vraćati kore obrnutim redom počev od poslednje.Prskajte svaki red sa mešavinom ulja i kisele vode ...posle prvog vraćenog reda filovati ostatkom fila. i poklopiti poslednjim listom kore. Premazati uljem .

Sirup od zove

  potrebno je : 35 cvetova zove 4 kg šećera 4 litara vode 1 kašičica djumbira 6 kesica limuntusa 1 konzervans Priprema: Vodu prokuvati i ohladiti. Oprati cvetove i očistiti. Preliti prokuvanom vodom, dodati limuntus i djumbir i ostaviti 24 sata da stoji. Potom procediti. Pomešati sa šećerom i konzervansom , mešati dok se ne istopi. Sipati u flaše ... sterilisati 10 minuta na 100 stepeni i zatvoriti. Drži se od 3 do 6 meseci.