Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за април 22, 2012

Biskvitni rolat sa višnjama

po receptu Johana Lafera . Ovo je recept sa početka njegove karijere, zabeležen u mojoj teci tokom njegove kulinarske emisije . Imam par njegovih knjiga , ali ovaj recept nije u njima ... Tokom 15 tak godina se odomaćio u našem domu  i svaki put je malo voćno uživanje.  Johan Lafer je u Nemačkoj " kralj dezerata " i moj uzor po tom pitanju . Pre toga  baš nisam toliko vodila računa o izgledu kolača :D  Šta ovaj biskvitni rolat izdvaja od drugih ? Vazdušasto testo koje se topi u ustima  u kombinaciji sa marmeladom ( po želji - bitno sa komadićima voća ) osvaja svojom jednostavnošću. Brz i lagan dezert koji ne zahteva dodatni krem ili šlag. Sastojci : 5 jaja 125 gr. šećera 125 gr. bašna 25 gr. gustina   1 kašičica praška za pecivo  5 kašika hladne vode sok pola limuna Priprema : Umutiti penasto belanca sa malo soli. Dodati žumanca , šećer i hladnu vodu i mutiti dalje dok masa ne udvostruči svoj volumen... dok ne postane svetlo žuta. Pomešati brašn

Djuveč sa sojom

ovo je jedno od mojih omiljenih jela . Vege varijanta, možda malo i modernizovana dodacima djumbira i soje... ali u osnovi po tradicionalnom način.  Sastojci : 150 gr. komadića soje 200 gr. crnog seckanog luka 30 gr. rendanog djumbira 1 šolja ( 200ml korišćena ) integralnog pirinča 100 gr. oljuštene , iseckane mrkve  1 i po kašika začina kašičica soli 1 sušena , iseckana  paprika biber po želji 1 kašika aleve paprike 1 kašika paradajz pire 2, 2 litre vode ( ili 2200 ml ) + 6 većih krompira i ulje za prženje Priprema : Pržiti luk sa malo ulja dok ne počne da " sija" .Potom dodati alevu papriku i paradajz pire i pirinač , pržiti pola minute i preliti vodom , začiniti začinom, solju i pobiberiti . Dodati još mrkvu ,sojine komadiće , djumbir , suvu papriku i kuvati na tihoj vatri oko 40 tak minuta uz povremeno mešanje . Kad je pirinač kuvan , skloniti sa vatre i posuti peršunom. Poklopiti i ostaviti deset minuta da pirinač upije vodu .  Iseckati krompire n