Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за октобар 20, 2013

Rolat od kozijeg sira, pečenice i pistaća

Sastojci : 4 litre  kozijeg mleka 1 i po kašika esencije 1 kašičica soli 50 do 75 gr. isečene pečenice 100 gr. mlevenih pistaća biber Priprema : Prokuvati kozije mleko sa kašičicom soli. Sipati esenciju i kuvati na istoj vatri još 3 minuta dok se ne pojavi sirutka. Skloniti sa vatre i ostaviti  deset minuta da se prohladi. Procediti kroz čistu , pamučnu pelenu  i rastanjiti  procedjeni sir po alu- foliji . Poredjati pečenicu po siru i uviti . Ostaviti jedan dan u frižderu da se stegne.  Potom uvaljati u mlevene pistaće i mleveni biber . Pravljeno za Food and Wine 2013.god. u Novom Sadu. Tema sirni specijaliteti  koji prijanjaju uz vino.

Feta kuglice sa susamom

 Probala sam u Turskoj pre par godina sličnu verziju sa ovčijim sirom i crnim  susamom. Mada su naši turisti izbegavali tu tacnu zbog ovčijeg sira , ja sam bila dovoljno radoznala da probam. Prilagodila sam našim uslovima , jer crni susam kod nas je teško naći , a i ovčiji sir nije baš svima omiljen. Po ukusu je intenzivniji od običnog. Kao zamena je poslužio prženi , beli susam. Pogodno za meze i za neka veća slavlja. Sastojci za 21 kuglicu  : 500 gr. feta sira 200 gr. susama 21 komad badema Priprema : Prokuvati vodu i preliti bademe . Ostaviti jedan minut, potom preseći hladnom vodom i skinuti ljuspu. Propržiti 200 gr. susama u tiganju ( bez ulja ) dok ne dobije zlatno - žutu boju. Podeliti i 100 gr. još vrućeg susama pomešati sa izmrvljenom fetom.  Uzimati kašikom smesu i u sredinu svake utisnuti blanširani badem i mokrim rukama formirati kuglice.  Svaku kuglicu uvaljati u ohladjeni susam. Ostaviti dva sata u frižderu.  Pravljeno za Food and Wine 2013. u