Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за март 30, 2014

Pet omiljenih poslastica - blogerska igrica

Ingrid sa bloga Prekratak dan me je nominovala za igricu " Pet omiljenih  poslastica " koju je osmislila Vera sa bloga Astal -kuhinja moje ravnice . Ko prati moj blog duže vreme , verovatno je primetio da mi je sve skoro omiljeno. Volim sve što je dobro i ukusno tj. volim sve . Jedino ako sadrži namirnice na koje sam intolerantna , onda ne mogu da probam silom prilika. Tako da mi odabir 5 omiljenih poslastica veoma teško pada ... ali okvirno izabraću iz svake kategorije ... Volim sve vrste mrvičavih pita ,  streuselkuchen ili crumble NE BIRAM  ... 1 .Mrvičava pita sa višnjama i jabukama  2. Kuglofe obožavam ...  Frankfurtski venac 3. sve vrste baklava  Baklava ambasador  4. sve čokoladne torte Gabon torta sa bademima 5. sve deserte u čaši bilo da je krem ili sladoled ili kao ovde objedinjeno .... Panna Cotta u čaši ... Mada moja tri omiljena recepta  još nisam objavila , a kojima ne mogu nikako odoleti  : 1 .Kasekuchen ili nabujak od

KuVarijacije : Posna semla

KuVarijacije kod Milice ! Mesec april  , tema - semla , švedski tradicionalni kolač.  Pratim već duže Miličinu stranu natanjiru.com i mada na naslovnoj piše da su to kulinarske improvizacije jedne Milice , mislim da je kod Milice "sve pod konac" i da improvizacijama nema mesta . Odlični recepti sa instrukcijama , lepo objašnjeno sa odličnim fotografijama od kojih vam podje voda na usta. Jedan od njih je i semla .. Volim tradicionalne recepte i trebamo ih češće isprobavati u KuVarijacima.  Napravila sam posnu varijantu , izostavila jaje . Kardamom sam zamenila cimetom , a možete zameniti i smešom za medenjake. Mada , kada budem nabavila kardamom isprobaću i sa njim . Za fil sam se opredelila za šećerni sirup 1:1 , jer ga zapadnjaci često koriste . Postoji  varijanta Frankfurtskog venca sa šećernim sirupom  što mi je i dalo ideju za ovakav način spremanja. Originalni Milicin recept i zanimljivu priču o nastanku semli možete videti ovde . Sastojci : 600 gr. b

Ajme - Frankfurtski venac na stari način i Frankfurt

     Ajme , koliko nas je ! Mesec mart, domaćica Mirela sa bloga kruha i... tema ovas- zob.              Frankfurtski venac na stari način je mnogo lakši i vazdušastiji  po svojoj strukturi od današnjih venaca koje poznajete . Prvobitna varijanta koje su pravile domaćice se sastojala od biskvita od jaja i puter krema bez ostalih dodataka  . Kuglof  se sekao više puta i svaki sloj je mazan puter kremom. Ja sam recept prilagodila verziji koju dugo znam i koju sam bezbroj puta jela , a to je dodatak marmelade i marcipana. Posebnost ovog kuglofa je krokant od žitarica , u ovom slučaju ovsenih pahuljica . Iako danas nemački zakoni propisuju da krokant mora biti od lešnika ili badema , malo ko zna da je prvobitni recept za kuglof bio upravo sa ovim krokantom kao jeftinija varijanta. Sastojci za testo  : 4 jaja 150 gr. šećera 200 gr. brašna tip 400 50 gr. gustina 1 prašak za pecivo 4 kašike ulja  sok jednog limuna Fil : 500 ml mleka 4 vanil - šećera 3 pune