Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за фебруар 20, 2011

Pljeskavice od džigerice

većina ljudi ne voli iznutrice , što je jednim delom opravdano . Postoji priča da  je mesaru pukla guma . Slučajni prolaznik mu je pomogao da zameni gumu. Mesar je bio svestan da ga neće videti ponovo i kao znak zahvalnosti  dao mu je savet da ne jede crnu džigericu . Jetra ima ulogu detoksikacije organizma i ako se životinja hrani koncentratima , taloži se u njoj.  Zato nadjite  mesara " od poverenja " koji će sačuvati dobro parče mesa za vas ili podržite poljoprivrednike kupovinom organskih proizvoda . Sastojci : 1,6 kg mlevene teleće crne džigerice ( jagnjeće, jareće ) 1 ravna kašika soli 4 jaja 1 glavica oljuštenog , usitnjenog belog luka 10 kašika prezli 1 rendani krompir biber  Priprema : Pomešati sve sastojke i dobro sjediniti . Zagrejati u tiganju ulje i kašikom stavljati smesu . Pržiti sa svake strane 4 do 5 minuta . Pržene staviti na papir da se ocede . ps .Serviranje po želji . Može kao sendvič sa kačkavaljem i paprikom  ili kao

Dinstana piletina sa testeninom

lako se pravi ... obično kad nemate volju ili vremena da seckate po kuhinji sto godina ... Sastojci : 6 karabataka i bataka 500 gr. crnog seckanog luka 300 ml belog vina 1 kašika začina 500 gr. testenine po ukusu Priprema : Na ulju propržiti karabatke i batke sa svih strana , dodati crni luk i dalje pržiti uz mešanje dok luk ne dobije " staklastu " boju. Preliti vinom , začiniti začinom i pobiberiti . Kuvati 50 minuta na tihoj vatri uz povremeno mešanje. Testeninu skuvati prema uputstvu i pomešati sa piletinom. Servirati sa maslinama i posuti sveže ml. biberom.

Kocke od maka

recept s Mihaelinog blogga možete videti ovde , a po čijem receptu i koga Mihaela i ja pratimo ovde . FBI rukavice   mesec januar -februar , igru je osmislila mamajac . Nisam baš dugo tražila . Ove kocke su mi odmah zapale za oko . Lepota nekih stvari je u njihovoj jednostavnosti i neke ukuse ne možete zaboraviti . Miris ispečenog kolača i prvi zalogaj kocke s makom sa dEbEliM slojem prah vas vraća u detinjstvo ...a da ne govorim o zadovoljstvu kad prstom uklonite višak šećera sa ugla usana. Razmišljala sam kako da ga serviram i ovo je bio jedini mogući odgovor... starinska  varijanta -  tanjirić pun mirisnih , mekih kolačića. Lak , dobar recept kojim ćete prijatno  iznenaditi svoje goste. Sastojci za testo  : 2 jaja 4 kašike šećera 200 ml jogurta rendana kora jednog limuna sok jednog limuna 1 kesica vanil - šećer  200 ml ulja 300 gr. brašna 1 prašak za pecivo za fil : 250 gr. maka 4 kašike šećera 100 ml mleka Priprema : Fil :skuvati mak sa

Dobar jutarnji kruh

dobar hleb " zlata vredi " . Ko ima hranu , imaće i moć .U vreme kad nas bombarduju sa Tv a o raznim aferama , modifikovanoj hrani itd. lepo je naći blogg posvećen baš toj temi .. istinama i lažima u vezi ishrane . Recept je Anitin i možete ga videti ovde   ...  tema kuvarijacija za februar 2011 . U poslednje vreme sam i ja u tom " tripu " . Odgovara mi taj način ishrane , daje energiju i osećaj zasićenosti bez kajanja. Kad sam pročitala recept  bila sam skeptična ... pomislih " bez brašna " , ali  kad Saher torta može sa dve ili bez brašna  zašto ne i hleb. Zadovoljna sam rezultatom. Za sve koji su netolerantni na laktozu i gluten . Sastojci : 100 gr. maslaca 3 kašike ovsenih mekinja 1 čaša vode ( iz navike sam uzela kiselu ) 120 gr. suncokretovih semenki 50 gr. kokosa cimeta po ukusu 100 gr. pečenih , mlevenih , bundevinih semenki - u originalnom ide lan , ali ja nisam baš njegov ljubitelj  ... stavila sam 2 kašike lana . 125 gr. oljušten

Kolač od rogača

moje prvo " vatreno krštenje " u ajme koliko nas je , domaćica Aleksandra , tema med . Med je najstariji zasladjivač i meni najomiljeniji   .100 % prirodan, bez ikakvih hemikalija , često ga koristim . Porodično smo se navikli da kolač ne mora biti " presladak " ili kako bi stari rekli arhaizam " tuuužan " , a mislim i da su prošla vremena kada se bez kile šećera nije pravio kolač. Med , javorov sirup, pirinčani slad , žuti šećer,  fruktozni šećer predstavljaju odličnu zamenu belom šećeru , samim tim činite nešto dobro i za svoje zdravlje. Treba sve probati i navići svoje čulo ukusa na tu raznovrsnost. Rogač nije baš omiljen , možda  zbog svoje suvoće ... ali zajedno sa lešnicima ( zahvaljujući njegovim eteričnim uljima ) , medu i ostalim začinima  može se ispeći brz, lak i dobar kolač . Sve zavisi od recepta. Sastojci : 2 šolje brašna 1 šolja kisele vode 1 šolja ulja  100 gr. meda 100 gr. žutog šećera 1 ravna kašičica djumbira 1 ravna kaš