Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за мај 22, 2011

Domaća krempita

jednostavan , ekonomičan , starinski recept   .... vreme pripreme 30 minuta .Recept je za 5 osoba. Sastojci za koru : 1  jaje 5 žumanaca 5 kašika šećera 5 kašika brašna 1 šoljica ulja ( za crnu kafu ) 1 kašičica praška za pecivo Sastojci za fil : 1 litar mleka 6 - 8 kašika šećera 5 belanaca sok pola limuna 2 pudinga od vanile 3 kašike gustina Priprema : Umutiti 1  jaje , 5 žumanaca  sa  5 kašika šećera ,potom dodati 5 kašika brašna i prašak za pecivo . Dobro sve izmešati. Masu sipati u pek papirom obložen četvrtasti pleh . Peći 20 do 25 minuta na 200 stepeni. Ohladiti malo koru i pomoću  kalupa za puding iseći   krugove ; kalupom za keks cvetove. U litar mleka skuvati 2 pudinga od vanile i 3 kašike gustina, šećerom  . Skloniti sa vatre, prohladiti 5 minuta . Umutiti penasto belanca i  kašikom dodavati vrući puding ( ovde morate voditi računa .. ne dodavati previše jer razlika u temperaturi može pretvoriti belanca u kajganu ). Mutiti mikserom dok se masa ne izjedn

Pivske palačinke

 Igrica Ajme koliko nas je! koju je osmislila food blogerka Snježana . Domaćica za ovaj mesec Ana sa bloga Kašičica šečera i prstohvat soli. Tema pivo ... pivo , pivo .. kad popijem hladno pivo briga me za sve živo ... nisam pivoholičar, ali kad je leto nema ništa lepše od hladnog piva . U vreme posta odlična zamena za mleko u kolačima i tortama . U germanskim zemljama točenje piva je umetnost . Ako niste znali mora se točiti ukoso, pena mora imati odredjenu gustinu i uvek biti par milimetara iznad ivice krigle. No gou je piti iz flaše ...a i nije lepo za videti... Testo za palačinke : 2 jaja 250 gr. brašna 500 ml svetlog piva na vrh noža soli na vrh noža praška za pecivo 3 kašike ulja Priprema : Pomešati brašno sa praškom za pecivo , solju...potom dodati pivo , ulje  i sve dobro izmešati. Na kraju sjediniti sa jajima. Ostaviti pola sata da odstoji . Zagrejati tiganj s malo ulja i peći palačinke . Ja lično podmazujem samo prvu palačinku, dalje ne. Ova masa je dovolj

Mediteranska proja sa piletinom i zelenim sosom

lako jelo za letnje dane. Nisam nešto preterano filozofirala . Jelo je dobro  ( barem meni - sve je stvar ukusa ) zbog svoje jednostavnosti . Spoj svega što volim ... moja osnovna hrana leti je sir, maslina , proja i paprika :D . Zeleni sos je pravljen po principu pesta , ali ga neću tako nazvati jer pestom se može zvati samo od bosiljka , pinije , belog luka , maslinovog ulja i parmezana . Za mediteransku proju : 250 gr. kukuruznog brašna 5 kašika brašna  1 šolja jogurta pola šolje ulja 1 šolja kisele vode pola kašičice soli kašičica praška za pecivo kašičica ruzmarina 2 jaja 100 gr. maslinki sa paprikom Piletina ( dijetalna ) : 3 kg . piletine 300 gr. soli tj. na kilogram 100 gr. soli Zeleni sos : 100 gr. mirodjije 100 gr. peršuna 50 gr. bundevinog semena 50 ml maslinovog ulja 50 gr. biljnog kačkavalja belog luka po želji  Priprema : Piletina - sipati u pleh so , staviti piletinu na nju i peći na 180 stepeni 2 i po sata uz povremeno okretanje  . So u stv