Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за мај 6, 2012

Ajme ... Jagodica bobica mafini

Ajme , koliko nas je ! Tema  meseca maja 2012. god . su jagode , domaćica Zoka . Zoka nam je dala neograničenu slobodu   što se tiče teme , tako da sam ja to maximalno iskoristila. Mafine može napraviti svako.. laka priprema , ukusni . Glavna caka je u njihovom ukrašavanju . Moja mašta može svašta...uz malo gumenih bombona, slatkih špageta i vafla izgleda savršeno ili tu negde :D Sastojci : 250 ml voćnog jogurta od jagode ( uzela kupovni - mada može i 200 ml jogurta i 50 gr. jagoda ) 100 gr. šećera 1 prašak za pecivo 200 gr. brašna 2 vanil - šećera 2 jaja 50 ml ulja 1 kesica  pudinga od jagode 50 gr. suvog groždja Priprema :  Prosejati brašno sa praškom za pecivo , dodati prašak za puding i voćni jogurt. Mešati dok ne bude više grudvica . Sipati ulje, šećer , vanil šećer , suvo groždje i jaja i promešati dok se ne sjedini.  U kalup za mafine poredjati papirne kalupe za pečenje i sipati u svaku po 2/3 smese . Peći na...

Lahmacun sa ayran

Lahmacun ili lahma'd з un .. turska  varijanta pite ili pizze sa mlevenim mesom  koja se služi najšešće sa turšijom  ili  hladnim jogurtom- ayran koga mi je preporučio turski kuvar Cem. Ayran je hladni , posoljeni jogurt umućen sa vodom i odlična je kombinacija sa ovim pecivom. Težina pripreme : jednostavna . Količina : 10 - 12 lahmacuna ... to sve zavisi od vaše veštine.  Korišćena šolja od 200 ml. Sastojci za testo lahmacun : 1 kg. brašna tip 400 250 gr. kisele pavlake 1 kašičica soli 1 šolja ulja  1 šolja mlake vode 20 gr. svežeg kvasca Nadev : 1 kg. telećeg mesa 500 gr. seckanog , crnog luka biber 2 kašičice soli 1 kašičica aleve paprike 1 kašika paradajz pirea 1 kašika rendanog djumbira Priprema : Rastopiti kvasac u mlakoj vodi. Sipati u brašno , dodati ulje, kiselu pavlaku i so i mesiti dok se testo ne odvoji od ruke. Na toplom mestu ostaviti sat vremena da miruje. Potom razmesiti testo n...

Zuppa inglese

Zuppa inglese se prvi put javlja na severu Italije u 19 veku po ugledu na engleski trifle. Ima različitih recepata .. od onih blizu originala i do njihovih suprotnosti - kategorija " šta si mi uradila od recepta " . Pri pravljenju ove poslastice sam se ipak držala proverenih izvora i onoga što sam čula po raznim kulinarskim emisijama. Original ipak podrazumeva poslastičarski krem  sa piškotama umočenim u neki gorki liker koji sam zamenila kruškovcem i kandirano voće . U redjim slučajevima šlag , bademe . Ali ja sam poštovala princip : " kad je bal, nek je bal ! " Sastojci : 4 jaja 1 litra mleka  6 kašika brašna 100 gr. kandiranog ananasa 100 gr. kandirane papaje 6 kašika šećera sok i rendana kora jednog limuna  4 vanil šećera 100 ml kruškovca 300 gr. piškota za dekorisanje : 200 ml slatke pavlake čokoladni preliv 70 gr. pečenog, grubo mlevenog badema Priprema : razmutiti brašno u 50 ml vode , dodati žumanca i šećer , va...