Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за мај 6, 2012

Ajme ... Jagodica bobica mafini

Ajme , koliko nas je ! Tema  meseca maja 2012. god . su jagode , domaćica Zoka . Zoka nam je dala neograničenu slobodu   što se tiče teme , tako da sam ja to maximalno iskoristila. Mafine može napraviti svako.. laka priprema , ukusni . Glavna caka je u njihovom ukrašavanju . Moja mašta može svašta...uz malo gumenih bombona, slatkih špageta i vafla izgleda savršeno ili tu negde :D Sastojci : 250 ml voćnog jogurta od jagode ( uzela kupovni - mada može i 200 ml jogurta i 50 gr. jagoda ) 100 gr. šećera 1 prašak za pecivo 200 gr. brašna 2 vanil - šećera 2 jaja 50 ml ulja 1 kesica  pudinga od jagode 50 gr. suvog groždja Priprema :  Prosejati brašno sa praškom za pecivo , dodati prašak za puding i voćni jogurt. Mešati dok ne bude više grudvica . Sipati ulje, šećer , vanil šećer , suvo groždje i jaja i promešati dok se ne sjedini.  U kalup za mafine poredjati papirne kalupe za pečenje i sipati u svaku po 2/3 smese . Peći na srednjoj šini , u već zagrej

Lahmacun sa ayran

Lahmacun ili lahma'd з un .. turska  varijanta pite ili pizze sa mlevenim mesom  koja se služi najšešće sa turšijom  ili  hladnim jogurtom- ayran koga mi je preporučio turski kuvar Cem. Ayran je hladni , posoljeni jogurt umućen sa vodom i odlična je kombinacija sa ovim pecivom. Težina pripreme : jednostavna . Količina : 10 - 12 lahmacuna ... to sve zavisi od vaše veštine.  Korišćena šolja od 200 ml. Sastojci za testo lahmacun : 1 kg. brašna tip 400 250 gr. kisele pavlake 1 kašičica soli 1 šolja ulja  1 šolja mlake vode 20 gr. svežeg kvasca Nadev : 1 kg. telećeg mesa 500 gr. seckanog , crnog luka biber 2 kašičice soli 1 kašičica aleve paprike 1 kašika paradajz pirea 1 kašika rendanog djumbira Priprema : Rastopiti kvasac u mlakoj vodi. Sipati u brašno , dodati ulje, kiselu pavlaku i so i mesiti dok se testo ne odvoji od ruke. Na toplom mestu ostaviti sat vremena da miruje. Potom razmesiti testo na brašnjavoj podlozi i po

Zuppa inglese

Zuppa inglese se prvi put javlja na severu Italije u 19 veku po ugledu na engleski trifle. Ima različitih recepata .. od onih blizu originala i do njihovih suprotnosti - kategorija " šta si mi uradila od recepta " . Pri pravljenju ove poslastice sam se ipak držala proverenih izvora i onoga što sam čula po raznim kulinarskim emisijama. Original ipak podrazumeva poslastičarski krem  sa piškotama umočenim u neki gorki liker koji sam zamenila kruškovcem i kandirano voće . U redjim slučajevima šlag , bademe . Ali ja sam poštovala princip : " kad je bal, nek je bal ! " Sastojci : 4 jaja 1 litra mleka  6 kašika brašna 100 gr. kandiranog ananasa 100 gr. kandirane papaje 6 kašika šećera sok i rendana kora jednog limuna  4 vanil šećera 100 ml kruškovca 300 gr. piškota za dekorisanje : 200 ml slatke pavlake čokoladni preliv 70 gr. pečenog, grubo mlevenog badema Priprema : razmutiti brašno u 50 ml vode , dodati žumanca i šećer , va