Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за јул 25, 2010

Pita od tikvica

potrebno je : 1 kg . rendanih tikvica 300 gr. izmrvljene fete 4 jaja 10 kašika brašna 1 šolja kisele pavlake 20 % masti 1 prašak za pecivo 1 šolja ulja 1 kašičicu soli Postupak pripreme: Izmešati tikvice sa brašnom i praškom za pecivo , potom dodati jaja , ulje i kiselu pavlaku  i izmrvljeni sir. Odmah sipati u pek papirom obložen pleh ( prečnika 32 cm ) i peći na 200 stepeni 30 do 35 minuta. Kad je pečeno , malo ohladiti i skinuti pek papir. Servirati sa jogurtom ili nekom salatom.

Mantije

potrebno je za testo : 800 gr. brašna 400 ml vode 100 ml ulja 1 kašičica soli 7 gr. suvog kvasca pola kašičice šećera za fil : 300 gr. mlevenog mesa 1 glavica crnog luka, seckani 3 čena belog luka za preliti : 1 jaje 100 ml jogurta 3, 2 % Postupak pripreme: Ispržiti meso sa belim i crnim lukom, začiniti po ukusu. Ohladiti. Zamesiti testo od sastojaka, ostaviti pola sata da se digne. Potom ga razmesiti ... i razviti na debljinu 1 cm. Iseći pravougaonike, filovati mlevenim mesom ... sastaviti krajeve i oblikovati male pogačice. Redjati u podmazan pleh. 10 minuta ostaviti da miruje , premazati uljem i zatim ga peći na 180 stepeni 50 minuta. Razmutiti jaje sa jogurtom i preliti mantije 10 minuta pred kraj pečenja.

Kokos puslice

potrebno je : 1 list oblande 6 belanaca 400 gr. šećera 300 gr. kokosa sok od pola limuna Postupak pripreme: Okruglim kalupom ili čepom vaditi krugove iz oblatne. Staviti u pleh. Umutiti belanca, dodati šećer i mutiti dalje 10 minuta. Na kraju dodati limunov sok i kokos. Špricom ih naneti na oblatne. Peći 12 minuta na 180 stepeni.

Pizza burek

potrebno je : 1 pakovanje kora za gibanicu 200 gr. rendanog kačkavalja 200 gr. seckane šunkarice 100 gr. iseckanih maslina 100 gr. iseckanih šampinjona 100 ml kečapa 100 ml kisele pavlake 20 % masti 4 kašike ulja 4 kašike mineralne vode Postupak pripreme: Pomešati ulje i mineralnu vodu i time prskati svaki red kora. Pomešati kačkavalj, šunkaricu, masline, šampinjone i kiselu pavlaku. Redjati 4 kore kao krst , zatim sledeće 4 ukoso da bi nastao cvet . Staviti 1/3 fila ...poprskati kečapom , zatim 5 zgužvanih kora i preostali fil ... poprskati preostalim kečapom. Vraćati obrnutim redom kore. Premazati uljem i peći 40 minuta na 200 stepeni.

Liker od višnje

potrebno je : 500 gr. višanja 1200 ml šljivovice 400 gr. šećera Postupak pripreme: Višnje oprati , pomešati sa šećerom i naslagati u veću teglu. Ostaviti ih 4- 5 dana da stoje ( dok puste svoj sok ).Potom preliti sa šljivovicom . Ostaviti mesec dana na hladnom mestu . Posle tog vremena ocediti i napuniti flaše.

Sremački sladoled

Lak ,brz , ekonomičan recept sa sastojcima koje imate uvek pri ruci. Jedan od boljih recepata za domaći sladoled. Nije " vazdušast " kao kupovni , ali je u svakom slučaju bez ikakvih boja i aroma  i veoma ukusan. za vanila sladoled : 5 žumanaca 1 litra mleka 400 gr. šećera 2 buorbon vanil šećera za voćni ( na slici od maline ) : 5 belanaca 400 gr. šećera 1 litar vode 2 vanil šećera 200 gr maline Postupak pripreme: Vanila sladoled :  Skuvati mleko sa šećerom i vanil šećerom . Preliti preko umućenih žumanaca i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Staviti u zamrzivač i mešati na svakih dva sata. Pred serviranje umutiti mikserom. Za voćni :  Skuvati vodu sa šećerom i vanil šećerom i  ostaviti da se ohladi. Pomešati sa usitnjenim malinama ( ili voćem po želji ) i umućenim belancima i staviti u zamrzivač. Mešati na svakih dva sata . Pred serviranje umutiti mikserom.

Liker od banana

potrebno je : 2 oljuštene banane 400 ml ruma 100 gr. šećera 250 ml. slatke pavlake 1 umućeno jaje malo muskatnog oraščića, djumbira i cimeta Postupak pripreme: Sve sastojke u blenderu dobro izmešati.Sipati u flašu, zatvoriti i staviti u frižder. Pre svake upotrebe promućkati . Rok trajanja : dve nedelje. Pogodan i za kupove ili za kolače.

Žu Žu

kao pekarski... ako ne i bolji . potrebno je : 1 kg brašna 1 prašak za pecivo 300 gr. margarina 2 šolje jogurta 1 kašičica soli za posuti : 50 gr. susama Postupak pripreme: Umesiti glatko testo od gore navedenih sastojaka. Razviti ga na 1 cm debljine i čepom od flaše vaditi žu žu. Stavljati u podmazan pleh , premazati uljem - posuti susamom i peći 20 do 23 minuta na srednjoj šini na 200 stepeni.

Prolećna salata

potrebno je : 1 glavica zelene salate- očišćena i oprana 400 gr. kukuruza šećerca ( iz konzerve ili kuvani ) 2 veze seckanih rotkvica 100 gr. rendanog celera 100 gr. rendane mrkve 6 kašika sirćeta 3 kašike ulja 1 kašičica soli 1 glavica crnog luka - sitno seckan Postupak pripreme: Izmešati sirće, ulje i so i preliti preko ostalih sastojaka . Dobro izmešati i servirati.

Kukuruzne pogačice

potrebno je : 600 gr. brašna 400 gr. kukuruznog brašna 1 kašika šećera 1 kašičica soli 100 ml ulja 40 gr. svežeg kvasca 1 prašak za pecivo 500 ml mlake vode Postupak pripreme: Ratopiti kvasac u mlakoj vodi i sa ostalim sastojcima umesiti testo. Ostaviti da se diže sat vremena. Razmesiti, formirati dva valjka, iseći na 18 kriški i oblikovati pogačice. Ostaviti 15 minuta da se dižu. Peći na 180 stepeni 50 minuta. Još vruće premazati margarinom.

Šopska salata

za 1 osobu ... potrebno je : 1 krastavac 2 paradajza 50gr. izmrvljene fete 1 kašika sirćeta od maline 1 kašika maslinovog ulja Postupak pripreme: Oljuštiti krastavac i iseckati, takodje i paradajze. Posoliti , preliti sirćetom i uljem i posuti fetom.

Posna Pizza sa mrvicama

potrebno je za testo : 600 gr. brašna 4 kašike maslinovog ulja 7 gr. suvog kvasca 300 ml mlake vode so, šećer malo + : 1 konzerva tunjevine 200 gr.  mrkve isečene na žilijen ili na tanke trake ljuštačem za povrće 200 gr. tikvica  - II - 1 glavica crnog luka, seckani 100 ml kečapa 50 gr. semenki bundeve za mrvice : 50 gr margarina 20 gr. susama 75 gr. brašna Postupak pripreme: Izdinstati mrkvu i tikvice u malo ulja i malo soli 12  minuta .Umesiti testo od brašna, mlake vode, kvasca, maslinovog ulja , šećera i soli. Razviti ga na 1 cm debljine  i staviti u podmazan pleh prečnika 32 cm . Premazati kečapom i redjati mrkvu, tikvice, tunjevinu , crni luk, semenke bundeve. Posuti mrvicama koje pravimo na ovaj način : zamesiti sipkavo testo od margarina, susama i brašna. Rukama trljati i posipati po Pizzi. Peći na 200 stepeni 35 do 40 minuta.

Balkanski lonac

potrebno je : 1,5 kg jaretine ili jagnjetine - iseckane 3 litre vode 200 gr. seckanog crnog luka 3 čena belog luka 1 kašika začina 1 kašičica soli biber 4 kašike pirinča 3 seckane paprike 1 ljuta papričica 6 oljuštenih i iseckanih krompira 1 jaje 300 gr. iseckane blitve ili spanaća seckanog peršuna Postupak pripreme: Propžiti meso na ulju, dodati crni i beli luk- dinstati dok ne omekšaju. Preliti vodom, začiniti začinom, solju, biberom. Dodati paprike i kuvati sat vremena na tihoj vatri. Nakon tog vremena dodati pirinač i krompire... kuvati dalje 20 minuta. Potom dodati razmućeno jaje i blitvu... skloniti sa vatre i ostaviti da vuče 10 minuta. Posuti seckanim peršunom i servirati sa kiselom pavlakom.

Roskin kukuruzni ( carevačan ) hleb

potrebno je : 1350 gr. brašna 500 gr. kukuruznog brašna 40 gr. kvasca 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 800 ml mlake vode 100 gr. margarina malo ulja 50 gr. susama Postupak pripreme: Rastopiti kvasac u vodi ... sipati u brašno, dodati preostale sastojke ( sem margarina, susama i ulja ) i umesiti testo. Ostaviti sat vremena da se digne. Razmesiti testo i razvući ga na 1,5 debljine. Namazati mekim margarinom i malo ulja , uviti i seći na puževe 5 cm debljine. Redjati u pleh , namazati uljem i posuti susamom.Peći na 180 stepeni 55 minuta. Služiti uz ajvar... ili meze.

Vruća čokolada

sa ukusom čilija ... prvobitna vruća čokolada ili kakao koji su Maje spremale je bila sa ukusom čilija... jedan od razloga su bile i vrućine koje vladaju u tom podneblju , a i čiliju su se pripisivala razna lekovita dejstva ! potrebno je : 100 gr. čokolade sa čilijem 750 ml mleka 1kašika kakaoa 2 kašike praška za puding od vanile 1 kašika šećera Postupak pripreme: Odvojiti 4 kašike mleka i pomešati sa praškom za puding. Skuvati mleko sa šećerom i kakaom, dodati prethodno i kuvati 1 minut. Skloniti sa vatre, dodati komadiće čokolade i mešati dok se ne otopi. Sipati u šolje.

Svatovska supa

potrebno je : 600 gr. govedine ili mesa po želji 3 litre vode 1 kašika začina i po ukusu soli , bibera 100 gr. celera 100 gr. seckane mrkve 100 gr. praziluka 1 crni luk malo belog luka 2 jajeta 6 krompira 5 kašika ulja 2 kašike brašna Postupak pripreme: Iseckati meso . Staviti u veću šerpu, preliti vodom... staviti celer, crni i beli luk , praziluk , mrkvu i krompir. Začiniti začinom, posoliti , pobiberiti i kuvati na tihoj vatri. Posle 40 minuta izvaditi celer, luk, praziluk , krompir . Krompir izgnječiti i vratiti u supu . Dodati zapršku od brašna i ulja .Umutiti jaja i viljuškom razmutiti u supi. Skloniti sa vatre. Posuti peršunom.

Pogača

 Pogača se tradicionalno sprema u ex Yu republikama . Isto tako postoje i varijacije u Austriji , Italiji , Francuskoj i Češkoj. Naziv je izveden iz starolatinskog i znači pečeno testo. Laka u pripremi , izuzetna po ukusu i nijedna trpeza se ne može zamisliti bez nje.  Po meni pogača mora ispuniti neke standarde : da bude visoka 10 cm , da pri pritisku rukom se vraća, da kora bude krckava ( pre) pečena  i da bude okruglog oblika.  Možda su moji standardi visoki , ali za to su kriva sećanja  na miris babine pogače koju je spremala ranim jutrom i čaša mleka koja nas je čekala za stolom. Potrebno je : 1 kg prosejanog brašna 1 kašika soli 1 kašičica šećera 500 ml mlake vode 100 ml ulja 25 gr. kvasca svežeg Postupak pripreme: Rastopiti kvasac u mlakoj vodi. Prosejati brašno i napraviti udubljenje šakom u koje sipamo kvasnu vodu. Pošećeriti , posoliti , sipati ulje  i polako obrušavati zid od brašna u udubljenje. Mesiti testo dok se ne odvoji od ruke . Ako niste sigu

Pikantna salata od lubenice

potrebno je : 300 gr. lubenice 200 gr. fete izmrvljene 200 gr. šunke 1 kašika sirćeta od maline 2 kašike maslinovog ulja biber Postupak pripreme: Izdubiti lubenicu francuskom kašikom i izmešati sa šunkom. Pomešati sirće i ulje i preliti preko lubenice i šunke. Posuti fetu i pobiberiti.

Banana Bowl

potrebno je za sladoled od banana : 4 iseckane banane 1 kašika meda 2 kašike skuvanog espresa 300 ml jogurta 3, 2 % masti za mleko od banane : 1 banana 200 ml mleka 1 kašika meda + : 10 kašičica čar na dar Postupak pripreme: 5 iseckanih banana ostaviti preko noći u zamrzivač. Potom izvaditi , dodati med, espreso i jogurt i usitniti miksirstapom dok ne postane homogena masa. Vaditi kugle. Bananu sa mlekom u blenderu usitniti. Dodati med. Umutiti slatku pavlaku. U čašu redjati naizmenično slatku pavlaku, čar na dar i sladoled i na kraju preliti mlekom od banane ( može se zameniti i likerom od banane ).

Krem Vlasina

potrebno je : 200 gr. borovnica 300 ml likera od kajsije 5 jaja 300 ml slatke pavlake 1 kašika likera od jaja Postupak pripreme: Raspodeliti borovnice u 6 čaša. Preliti likerom od kajsije . Umutiti penasto jaja i pomešati sa umućenom slatkom pavlakom i likerom od jaja. Sipati u čaše i degustirati u roku od 6 sati. Zbog svežih jaja ne može dugo da stoji.

Voćni jogurt

potrebno je : 500 ml jogurta 3, 2 % masti 300 gr. jagoda ( ili voće po želji ) 2 oljuštena kivija 2 banane 1 kašika meda Postupak pripreme: Sve sastojke isitniti u blenderu. Sipati u čaše i ukrasiti po želji.

Pikantna salata od celera

potrebno je : 600 gr rendanog celera 4 rendane jabuke 150 gr. lešnika ili oraha mlevenih 300 gr. rendanih mrkvi 250 gr. posnog majoneza sok od pola limuna 2 kašike kečapa Postupak pripreme: Pomešati majonez, kečap i limunov sok . Preliti preko rendanog celera, jabuke, mrkvi, lešnika... posoliti i dobro izmešati. Na slici sa pirinčom i ribljim štapićima.

Tost Hawai

potrebno je : 6 tostova 250 gr. pečenice ili šunkarice, šunke 6 listova tost sira 6 kolutova ananasa Postupak pripreme: Tost prepeći u rerni ili tosteru . Staviti po tri lista šunkarice ili 5 listova pečenice ili šunke, zatim kolut ananasa , list tost sira i zapeći u rerni dok se sir ne otopi. Servirati vruće.

Burek s mesom

potrebno je : 1 pakovanje kora za gibanicu 500 gr. mlevenog mesa 2 crna luka iseckana 1 jaje 3 kašike kisele pavlake 20 % masti so, biber 6 kašika kisele vode 6 kašika ulja Postupak pripreme: Pomešati kiselu vodu i ulje i time prskati svaki red kora. Ispržiti mleveno meso sa crnim lukom , posoliti i pobiberiti. Dodati jaje i kiselu pavlaku. Redjati 4 kore prvo kao krst... potom 4 pod uglom od 45 stepeni kao cvet. Staviti 1/ 3 fila ... zgužvati 4 kore i sipati 2/3 fila preko. Vraćati kore obrnutim redom. Premazati uljem. Peći na 200 stepeni 40 minuta.

Sočivo na moj način

potrebno je : 400 gr. zelenog sočiva 3 iseckane mrkve 3 iseckana crna luka 1 kašičica karija so, biber 1 kašičica ruzmarina pola kašičice žalfije 1 kašika sirćeta 50 gr. margarina na vrh noža šećera seckanog peršuna Postupak pripreme: Sočivo oprati i zatopiti dva sata u vodi.Ocediti. Crni luk sa malo šećera propržiti u ulju, dodati zatim kari , seckanu mrkvu i sočivo, ruzmarin i žalfiju. Preliti sa 300 ml vode. Posoliti , pobiberiti i kuvati na tihoj vatri 30 minuta . Kad je sočivo kuvano i voda isahne , dodati sirće i margarin , dobro izmešati i posuti peršunom.

Softy Nougat Peanut

potrebno je : 500 gr. šećera 300 ml vode 30 gr. želatina 2 lista oblatne 1 vanil šećer 100 gr. kikirikija pečenog , nesoljenog Postupak pripreme: Želatin omekšati u 100 ml vode. Ušpinovati 200 ml vode i šećer , vanil šećer. Dodati želatin i mutiti mikserom 15 do 20 minuta dok masa ne pobeli i ne bude penasta. Dodati kikiriki i sipati na jedan list oblande i brzo poklopiti drugim ( brzo se steže ). Iseći na kocke.