Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за август 26, 2012

Špecle sa slaninicom

ili kad  germanske špecle sretnu našu vodjvodjansku slaninu- red mesa, red masti . Špecle sam pokušavala već par puta da pravim bez uspeha, čak i pridržavajući se recepta . Rezultati su varirali od lebdećeg omleta do guste kaše . Gledajući nemačke TV šoue zaključila sam da je to više pitanje osećaja . Nabavila sam i rende za špecle i gle čuda... uspele su. Tradicionalne se prave na sledeći način : na mokru dasku se namaže testo i špahtlom se otkidaju delovi testa ( kao šupfnudle samo tanje ) i stavljaju u ključalu vodu. Ova verzija koja se renda zove se originalno Knopfle ili  dugmići. Za nas strance koji nismo ovladali tehnikom pravljenja , veoma jednostavan način da u svom domu pripremimo špecle tj. njihovu podvrstu . Možda sam malo oskrnavila nemački recept za špecle i nemac bi me možda isprozivao  , ali svi su bili zadovoljni rezultatom. Sastojci : 400 gr. brašna tip 400 4 jaja 150 ml hladne vode iz friždera na vrh noža soli 250 gr. mesnate slanine 200 gr. cr

Rozen plus torta

pravljena po ideji sa coolike. Ovog puta su u pitanju fenomenalni rozen plus kolači od Hatshepsut . Recept sam prilagodila našim uslovima. Sastojci : 1 pakovanje kora za rozen + dve korice 1,8 litre mleka 7 kesica praška za puding ukus vanile 250 gr. šećera 3 vanil šećera 400 gr. pečenih , mlevenih lešnika 200 gr. bele čokolade 200 gr. crne čokolade 300 gr. plazme 550 gr. noblica + 5 kesica šlaga u prahu pripremiti prema uputstvu sa hladnom kiselom vodom Priprema : Rastopiti prašak za puding u 150 ml vode. Prokuvati mleko  sa šećerom , vanil šećerom i kad počne da ključa dodati rastopljeni prašak za puding  .  Kuvati otprilike jedan  do dva minuta dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i ohladiti 15-tak minuta. Potom dodati mlevene lešnike i promešati. Podeliti smesu i u jedan deo dodati otopljenu belu čokoladu i mlevenu plazmu , u drugi otopljenu ,crnu čokoladu i mlevene noblice. Mazati naizmenično na rozen kore crni i beli fil . Na kraju uk

Špageti bolognese

jelo mog detinjstva. I dan danas obožavam sve vrste pasta . Italijansku kuhinju odlikuje kuvanje prema sezoni a la mamma , upotreba svežih namirnica - dosta povrća i voća i uživanje u hrani . Nas su blagodeti savremenog društva odvele malo na stranputicu , tako da je većini lakše da otvori konzervu ili ne sme da kuva bez odredjenog dodatka jelima.  Italijanska hrana je za mene barem pojam zdrave , mediteranske ishrane gde za manje - više od pola sata možete sebi skuvati ili ispeći dobar ručak i da vam bude pritom još i zabavno.  Sastojci : 500 gr. špageta 2 šolje domaćeg paradajz soka  1 kašika pirea paradajza 1 kašikica bosiljka 100 gr. seckanog crnog luka 2 čena iseckanog belog luka 600 gr. mlevenog mesa ( mešano ) Priprema : Propržiti crni i beli luk u malo ulja , dodati pire od paradajza ,  mleveno meso i pržiti 3 minuta. Potom preliti sa 100 ml vode i paradajz sokom , posoliti , pobiberiti .. dodati bosiljak i kuvati otprilike 5 minuta dok se tečno