Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за фебруар 10, 2013

Pizza sa šparglama

 Zima se još koleba da li će pokazati svoje ledene zube još jednom , a  topli dani su nekako sve dalji kad pogledam kroz prozor i vidim oblačno nebo i sivilo koje traje već par dana.  To su oni dani kad imate višak vremena i zasučete rukave i napravite pizzu po svojoj želji .  Špargle kod nas možete nabaviti samo u teglama , retko kad sveže . Ja posegnem uvek za teglom , jer su ubrane u sezoni i koliko toliko zadovoljavaju kriterijume dobrog kvaliteta . Sezona je od početka aprila pa do prvih višanja tj. kraja juna negde 24 juna . Posle toga su nejestive. Sastojci : 500 gr. brašna tip 400 20 gr. kvasca  ravna kašičica soli 4 kašike maslinovog ulja 220 ml mlake vode + 100 ml kečapa 280 gr. špargli 150 gr. domaće kobasice  200 gr. goude ili sira po želji oregano po želji  Priprema : Rastopiti kvasac u mlakoj vodi. Prosejati brašno . Napraviti udubljenje i sipati mešavinu kvasca i vode, ulje i posoliti . Polako obrušavati " zidove " brašn

Ajme - Pikantna lisnata pita sa šampinjonima i prazilukom

tema u februaru Ajme , koliko nas je ! je praziluk .Domaćica simpa Milica sa stranice natanjiru.com . Sezona je praziluka . Rafovi radnji su puni praziluka odličnog kvaliteta . Praziluk je omiljen u našem narodu zbog svojih lekovitih svojstava i svojstvenog ukusa- pun je vitamina i minerala i treba ga konzumirati barem jednom nedeljno. Zbog svoje blago dimljene note u jelima , odlična je zamena za meso vegetarijancima ili u postu. Prva asocijacija na praziluk je pita , naravno . Šta ima lepše od parčeta miomirisne pite i čaše jogurta , kada su temperature pale ispod nule i zabeleli se krovovi. Odlučila sam se za hard core varijantu i iskoristila sve što Vojvodina nudi :D. Ima kalorija , ali o tome ću razmišljati sutra. Sastojci : 1,5 kg lisnatog testa 400 gr. seckanih šampinjona 200 gr. seckane pečenice 200 gr. seckane domaće kobasice 200 gr. ribane  goude 3 iseckana praziluka 3 iseckana crna luka 3 iseckana čena belog luka biber +  3 žumanca  4 ka