Пређи на главни садржај

Постови

Приказују се постови за децембар 18, 2011

FBI kod Ane - Marije

Kolač sa ribizlama FBI rukavice  novembar - decembar... blog pod istragom Prstohvat soli , domaćica Ana - Marija  bloger mladje generacije . Svaki recept je lepo objašnjen ... u koracima i odgovarajućim fotografijama ( koje su fenomenalne ) ... spoj tradicije i nečeg novog . Svidja mi se i rubrika pohod na BG restorane ... kao i svakom gurmanu . Isprobala sam dva recepta kao i uvek ... mada su mi i brownies zapali za oko .. ali već su ih drugi pravili , pa da se ne ponavljamo. Isprobala sam rolat sa ajvarom  i kolač sa ribizlama . Kolač sa ribizlama   - sledila sam recept sem gornjeg preliva . Šteta je ukuvati ribizle  zbog vitamina C i antioksidativnog dejstva ... odlučila sam se za 10 gr crvenog želatina i pola šolje vode ... rastopila prema uputstvu i pomešala sa ribizlama . Zaboravila sam belu čokoladu :D dešava se ... Moj lični favorit ... obožavam kiselkaste poslastice ... lako se pravi , brzo ... nije zahtevan . Kad bude sezona ribizli napraviću duplu meru . Sli

Slana ananas salata

omiljena salata moje mame... ona ju je i pravila . Slano - slatka kombinacija.... moje mišljenje je da dobro ide uz crvena mesa  .. dok je njeno uz ribu. Probajte pa odlučite ... Sastojci : 400 gr. mrkve 400 gr. bundeve 4 glavice crnog luka 1 glavica  belog  luka 100 gr. praziluka 6 kašika soja sosa 6 kašika  belog balzamikovog sirćeta ( može i crno kao zamena ) so , biber po ukusu kašičicu začina 400 gr. ananasa 400 gr. kukuruza šećerca Priprema : Iseckati crni luk, beli i praziluk  i propržiti na ulju. Dodati iseckanu bundevu i dinstati oko desetak minuta . Potom dodati kukuruz i  začin , promešati i dalje dinstati oko 8 minuta.... zatim dodati mrkvu promešati i dinstati dalje oko 15 minuta.  ( vreme kuvanja bundeve je 30 minuta, kukuruza šećerca 20 , a mrkve 12 minuta ). Povrće nije prekuvano ... zadržalo je sve vitamine i boju. Posle dodati iseckani ananas , posoliti , pobiberiti ... preliti soja sosom ... dinstati još 5 minuta. Skloniti sa vatre i preliti b

Posna pesak torta

svake godine se potrudim da napravim nešto novo ...ove godine je Pesak torta došla na red ; u posnoj varijanti ... isti recept je i za mrsnu ... samo zameniti sojino mleko sa mlekom. Kad uzimate sojino mleko .. gledajte sastojke . Postoji i sa mlečnim proteinima . Mi ne koristimo posni šlag. Ko želi .. može ukrasiti . Sastojci : 1,7 litra sojinog mleka neutralnog ukusa  6 vanil pudinga 12 kašika šećera 300 gr mlevenog posnog keksa 200 gr prženog , oljuštenog , mlevenog lešnika 200 gr. blanširanog, oljuštenog , mlevenog badema 75 gr. kokosa 250 gr. margarina sok jednog limuna Priprema : Razmutiti  prašak za vanil puding u 200 ml sojinog mleka . Staviti preostalo soj. mleko da se kuva sa 6 kašika šećera . Kad proključa sipati razmućeni vanil puding i kuvati 1 minut uz mešanje . Skloniti sa vatre . Staviti alu foliju na puding ( da se ne bi stvorila kožica... ako se i stvori - lepi se za alu foliju ). Ostaviti puding na hladnom mestu da se ohladi . Umutiti penasto mar

Slavski kolač

kako ga mi pravimo ... Sastojci : 1 kg brašna tip 400 1 ravna kašičica šećera 200 ml ulja 1 puna kašičica soli 40 gr. svežeg kvasca 350 ml mlake vode malo svete vode Priprema : Prosejati brašno . Rastopiti kvasac u vodi i sipati u brašno. Dodati šećer , ulje , so i osvećenu vodu  i mesiti dok testo se ne odvoji od ruku . Prekriti krpom i ostaviti da nadodje na toplom mestu  ( otprilike sat vremena ). Razmesiti testo na brašnjavoj podlozi . Podeliti na jednu veću jufku i dve manje ( od kojih pravimo ukrase ) . Veću jufku staviti u podmazan pleh prečnika 28 ili 30 cm  i ukrašavati ostatkom testa . Ja obično stavljam krst , ocila , goluba - predstavlja Svetog Duha , groždje i pšenicu - simbolišu hleb i vino potrebne za svetu Evharistiju itd.  Kad završimo sa ukrašavanjem  , premazati uljem i ostaviti da se testo " digne " 30 minuta i potom peći 80 minuta na 180 stepeni.    Svima koji slave Sv. Nikolu  - srećna slava !