Пређи на главни садржај

Ruski Zupfkuchen

zupfen je u prevodu iskidati , eventualno pocepati . Jedna u redu od kezekuhena, mog omiljenog kolača ili " torte " .  Ima dosta kezekuhena i zahvalna sam onome ko ih je izmislio :D tipična je za germanske zemlje , mada sam videla i neke američke verzije . Eh ... ovo je ruska ....

Sastojci za testo :
400 gr. brašna
50 gr. kakaoa
200 gr. margarina
100 gr. šećera
1 jaje

Fil od sira :
400 gr. neslanog sira
200 gr. kisele pavlake
100 gr. margarina
100 gr. šećera
4 jaja
1 vanil šećer
4 kašike gustina
1 prašak za puding ukus vanila

Priprema :
Izmešati sve sastojke za testo i umesiti . Podeliti na 4 dela . 2/4 testa tanko razviti i staviti u podmazan pleh prečnika 30 cm . Od treće četvrtine testa formirati zid visok 4 cm . Peći " slepo " 15 minuta na 200 stepeni . Slepo znači samo testo, bez ikakvog fila.

Jaja umutiti sa šećerom . Dodati preostale sastojke za fil , izmešati  i sipati na polupečeno testo . Vratiti u pećnicu, peći dalje na istoj temperaturi 30 minuta. Zatim isključiti i ostaviti 10 do 15 minuta da se "ohladi ". Karakteristika svih kezekuhena je da se " cepaju ". Da bi se to sprečilo, mora se usred pečenja isključiti rerna . Nakon toga razviti onu jednu trećinu testa koja je ostala , iscepkati i staviti na kolač i peći još 15 do 20 minuta na istoj temepraturi . Ostaviti da se ohladi. Servirati po želji.
Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu