Пређи на главни садржај

Ruski Zupfkuchen

zupfen je u prevodu iskidati , eventualno pocepati . Jedna u redu od kezekuhena, mog omiljenog kolača ili " torte " .  Ima dosta kezekuhena i zahvalna sam onome ko ih je izmislio :D tipična je za germanske zemlje , mada sam videla i neke američke verzije . Eh ... ovo je ruska ....

Sastojci za testo :
400 gr. brašna
50 gr. kakaoa
200 gr. margarina
100 gr. šećera
1 jaje

Fil od sira :
400 gr. neslanog sira
200 gr. kisele pavlake
100 gr. margarina
100 gr. šećera
4 jaja
1 vanil šećer
4 kašike gustina
1 prašak za puding ukus vanila

Priprema :
Izmešati sve sastojke za testo i umesiti . Podeliti na 4 dela . 2/4 testa tanko razviti i staviti u podmazan pleh prečnika 30 cm . Od treće četvrtine testa formirati zid visok 4 cm . Peći " slepo " 15 minuta na 200 stepeni . Slepo znači samo testo, bez ikakvog fila.

Jaja umutiti sa šećerom . Dodati preostale sastojke za fil , izmešati  i sipati na polupečeno testo . Vratiti u pećnicu, peći dalje na istoj temperaturi 30 minuta. Zatim isključiti i ostaviti 10 do 15 minuta da se "ohladi ". Karakteristika svih kezekuhena je da se " cepaju ". Da bi se to sprečilo, mora se usred pečenja isključiti rerna . Nakon toga razviti onu jednu trećinu testa koja je ostala , iscepkati i staviti na kolač i peći još 15 do 20 minuta na istoj temepraturi . Ostaviti da se ohladi. Servirati po želji.
Posted by Picasa

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...