Пређи на главни садржај

Žurka kod Mile

Blog Mila je draga slavi drugi rodjendan.
Mila kao i svaki gurman doživljava kulinarstvo kao umetnost. Svaki recept je opisan , pripremljen s ljubavlju i praćen odgovarajućim slikama. Ona vas na svoj način  vodi kroz svoj šareni svet kulinarstva .Tako možete naći klasična glavna jela do onih modernijih , eksperimentalnih , kombinovanih sa voćem . Veliki uticaj na nju imaju italijanska,meksička ,  kineska i američka kuhinja , ali možete naći i recepte sa naših prostora. Spoj starog i novog je u stvari draž njenog bloga i čini ga onim što jeste... jednim od uspešnijih blogova na ovim prostorima ,a to je dokazala i objavljivanjem u bloggerskom izdanju Mezze . Još puno novih recepata , Mila... i puno godina blogovanja .... 

Opredelila sam se za čokoladni sufle, recept možete videti ovde  . 
Pridržavala sam se u velikoj meri recepta. Stavila sam dve kašike brašna i pekla na 250 stepeni 5 minuta.. sve ostalo po receptu.Moji kalupi su verovatno manji , pa sam dobila 5 suflea .. na opštu radost ukućana. Posula sam ih  prah šećerom i servirala sa jagodoma. Čokoladna uživancija. 






Коментари

  1. Odlicno ti je ispao sufle. Meni je rerna najveci problem jer nikad ne znam u kom momentu ce da poludi tako da je pitanje da li bih dobila ovaj zitki deo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. i meni... i ja dajem u receptima vreme i temperaturu, ali šporeti se razlikuju . Lak i ukusan recept.. a vreme pečenja sam morala odokativno.Sufleu ne treba mnogo, treba oceniti pravi momenat, a i kad se načne , brzo iscuri .

      Избриши
  2. Obožavam lava cake i obično ga kombiniram sa sladoledom, ali vjerujem da odlično paše uz jagode.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu