Пређи на главни садржај

Žurka kod Mile

Blog Mila je draga slavi drugi rodjendan.
Mila kao i svaki gurman doživljava kulinarstvo kao umetnost. Svaki recept je opisan , pripremljen s ljubavlju i praćen odgovarajućim slikama. Ona vas na svoj način  vodi kroz svoj šareni svet kulinarstva .Tako možete naći klasična glavna jela do onih modernijih , eksperimentalnih , kombinovanih sa voćem . Veliki uticaj na nju imaju italijanska,meksička ,  kineska i američka kuhinja , ali možete naći i recepte sa naših prostora. Spoj starog i novog je u stvari draž njenog bloga i čini ga onim što jeste... jednim od uspešnijih blogova na ovim prostorima ,a to je dokazala i objavljivanjem u bloggerskom izdanju Mezze . Još puno novih recepata , Mila... i puno godina blogovanja .... 

Opredelila sam se za čokoladni sufle, recept možete videti ovde  . 
Pridržavala sam se u velikoj meri recepta. Stavila sam dve kašike brašna i pekla na 250 stepeni 5 minuta.. sve ostalo po receptu.Moji kalupi su verovatno manji , pa sam dobila 5 suflea .. na opštu radost ukućana. Posula sam ih  prah šećerom i servirala sa jagodoma. Čokoladna uživancija. 






Коментари

  1. Odlicno ti je ispao sufle. Meni je rerna najveci problem jer nikad ne znam u kom momentu ce da poludi tako da je pitanje da li bih dobila ovaj zitki deo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. i meni... i ja dajem u receptima vreme i temperaturu, ali šporeti se razlikuju . Lak i ukusan recept.. a vreme pečenja sam morala odokativno.Sufleu ne treba mnogo, treba oceniti pravi momenat, a i kad se načne , brzo iscuri .

      Избриши
  2. Obožavam lava cake i obično ga kombiniram sa sladoledom, ali vjerujem da odlično paše uz jagode.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...