Пређи на главни садржај

Zalivena pita zeljanica


I ovog puta smo se okupile u Novom Sadu radi humanitarne akcije. Tema pite zeljanice kojima smo obradovale štićenike doma u Veterniku.
Imale smo " slobodu " pri pravljenju pita . Mogle su biti sa lisnatim testom , domaćim korama, kupovnim što je bila  prednost u ovom slučaju. Iako je tema bila ista , svaka domaćica je napravila na svoj način tako da niste mogli naći dve iste pite. 

Sastojci za kore :
400 gr. brašna tip 400
20 gr. svežeg kvasca
pola kašičice šećera
ravna kašičica soli 
180 ml mlake vode
+
50 ml ulja 

Fil :
450 gr. očišćenog, svežeg, iseckanog spanaća
300 gr. očišćenog , iseckanog praziluka
dva čena iseckanog belog luka
kašičica i po začina
bibera po ukusu
2 žumanca
3 kašike prezli

30 gr. susama
2 jaja
2 kašike pavlake 

Priprema : 
Prosejati brašno i napraviti udubljenje rukom. Rastopiti kvasac u mlakoj vodi , dodati šećer i so i sipati mešavinu u napravljeno udubljenje . Ostaviti da kisne 15 minuta . Potom mesiti dok se testo ne odvoji od ruke . Pokriti vlažnom krpom i ostaviti sat do sat i po da se testo diže. 
Fil : propržiti praziluk i beli luk u 50 ml ulja . Dodati spanać , začin , pobiberiti i dinstati samo 5 minuta . Ako se spanać previše dinsta , gubi svoju zelenu boju i poprima sivkast izgled. Ohladiti smesu i potom dodati žumanca i prezle .
Razmesiti nadošlo testo na brašnjavoj podlozi . Podeliti na dve jufke .
Oklagijom rastanjiti jufku što je tanje moguće. Ponoviti i sa drugom jufkom . Poprskati ili namazati uljem . ostaviti 15 minuta da " odmore ".
* Koristila sam sukaljku pri razvlačenju kora . To je tanka oklagija dužine metar do metar i 20 cm , karakteristična za jug Srbije. Pogodna je za ovakvo razvlačenje kora , ravnomerno se rastanje kore  i ako ste u mogućnosti , obavezno nabavite . Uočićete ubrzo razliku .. i sa kojom lakoćom razvlačite kore. *
Rastanjenu jufku uviti sa gornje i donje strane prema sredini , potom uzeti desni i levi kraj i uvijati prema sredini tako da nastanu dva " puža " ili osmica .  Potom ih preklopiti i ostaviti da odmore 15 minuta. Ponoviti postupak i sa drugom jufkom. 
Rastanjiti obe jufke posebno  na  prečnik 32 cm . 
Staviti prvo donju koru u podmazan pleh  , potom fil i završiti gornjom korom. 
Spojiti ivice blagim uvijanjem kora prema unutra. Premazati gornju koru sa malo ulja.
Peći na 180 stepeni 50 minuta . 
U medjuvremenu propržiti susam u tiganju bez ulja  . Razmutiti 2 jaja sa  2 kašike pavlake i time preliti skoro pečenu pitu  i posuti prženim susamom. Vratiti u rernu i dopeći još desetak minuta na istoj temperaturi. 
 Osvojila sam ovom pitom 4 mesto . Zahvaljujem se izdavačkoj kući Prometej na knjizi " Vitalni 100 godina " Milana Jankovića i color pressu na 6- mesečnoj pretplati na časopis.






Коментари

  1. Odlicna je, ne bih tu nista menjela a verujem da je bila i veoma ukusna! Sve cestitke na osvojenom 4-tom mestu i lepoj humanitarnoj akciji.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Čestitke na osvojenom 4. mjestu i lijepo je ovo sudjelovanje u humanitarnim akcijama. Pita je odlična , meni se jako sviđa ova verzija i super mi izgleda !

    ОдговориИзбриши
  3. Nikad ju nisam voljela, iako je moja baka sprema! :(

    ОдговориИзбриши
  4. Svaka cast na ucescu u akciji ovakvog tipa a i cestitke na osvojenom mestu! Ovakvu pitu do sada nisam pravila ali sudeci po receptu deluje mi izvrsno. Sigurno cu da ga probam!

    ОдговориИзбриши
  5. Svaka čast na osvojenoj nagradi i receptu!

    ОдговориИзбриши
  6. Čestitam na osvojenoj nagradi.Za mene je najveće zadovoljstvo učestvovati u humanitarnim akcijama a verujem da je i tebi.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu