I ovog puta smo se okupile u Novom Sadu radi humanitarne akcije. Tema pite zeljanice kojima smo obradovale štićenike doma u Veterniku.
Imale smo " slobodu " pri pravljenju pita . Mogle su biti sa lisnatim testom , domaćim korama, kupovnim što je bila prednost u ovom slučaju. Iako je tema bila ista , svaka domaćica je napravila na svoj način tako da niste mogli naći dve iste pite.
Sastojci za kore :
400 gr. brašna tip 400
20 gr. svežeg kvasca
pola kašičice šećera
ravna kašičica soli
180 ml mlake vode
+
50 ml ulja
Fil :
450 gr. očišćenog, svežeg, iseckanog spanaća
300 gr. očišćenog , iseckanog praziluka
dva čena iseckanog belog luka
kašičica i po začina
bibera po ukusu
2 žumanca
3 kašike prezli
+
30 gr. susama
2 jaja
2 kašike pavlake
Priprema :
Prosejati brašno i napraviti udubljenje rukom. Rastopiti kvasac u mlakoj vodi , dodati šećer i so i sipati mešavinu u napravljeno udubljenje . Ostaviti da kisne 15 minuta . Potom mesiti dok se testo ne odvoji od ruke . Pokriti vlažnom krpom i ostaviti sat do sat i po da se testo diže.
Fil : propržiti praziluk i beli luk u 50 ml ulja . Dodati spanać , začin , pobiberiti i dinstati samo 5 minuta . Ako se spanać previše dinsta , gubi svoju zelenu boju i poprima sivkast izgled. Ohladiti smesu i potom dodati žumanca i prezle .
Razmesiti nadošlo testo na brašnjavoj podlozi . Podeliti na dve jufke .
Oklagijom rastanjiti jufku što je tanje moguće. Ponoviti i sa drugom jufkom . Poprskati ili namazati uljem . ostaviti 15 minuta da " odmore ".
* Koristila sam sukaljku pri razvlačenju kora . To je tanka oklagija dužine metar do metar i 20 cm , karakteristična za jug Srbije. Pogodna je za ovakvo razvlačenje kora , ravnomerno se rastanje kore i ako ste u mogućnosti , obavezno nabavite . Uočićete ubrzo razliku .. i sa kojom lakoćom razvlačite kore. *
Rastanjenu jufku uviti sa gornje i donje strane prema sredini , potom uzeti desni i levi kraj i uvijati prema sredini tako da nastanu dva " puža " ili osmica . Potom ih preklopiti i ostaviti da odmore 15 minuta. Ponoviti postupak i sa drugom jufkom.
Rastanjiti obe jufke posebno na prečnik 32 cm .
Staviti prvo donju koru u podmazan pleh , potom fil i završiti gornjom korom.
Spojiti ivice blagim uvijanjem kora prema unutra. Premazati gornju koru sa malo ulja.
Peći na 180 stepeni 50 minuta .
U medjuvremenu propržiti susam u tiganju bez ulja . Razmutiti 2 jaja sa 2 kašike pavlake i time preliti skoro pečenu pitu i posuti prženim susamom. Vratiti u rernu i dopeći još desetak minuta na istoj temperaturi.
Osvojila sam ovom pitom 4 mesto . Zahvaljujem se izdavačkoj kući Prometej na knjizi " Vitalni 100 godina " Milana Jankovića i color pressu na 6- mesečnoj pretplati na časopis.
Odlicna je, ne bih tu nista menjela a verujem da je bila i veoma ukusna! Sve cestitke na osvojenom 4-tom mestu i lepoj humanitarnoj akciji.:))
ОдговориИзбришиČestitke na osvojenom 4. mjestu i lijepo je ovo sudjelovanje u humanitarnim akcijama. Pita je odlična , meni se jako sviđa ova verzija i super mi izgleda !
ОдговориИзбришиNikad ju nisam voljela, iako je moja baka sprema! :(
ОдговориИзбришиSvaka cast na ucescu u akciji ovakvog tipa a i cestitke na osvojenom mestu! Ovakvu pitu do sada nisam pravila ali sudeci po receptu deluje mi izvrsno. Sigurno cu da ga probam!
ОдговориИзбришиSvaka čast na osvojenoj nagradi i receptu!
ОдговориИзбришиČestitam na osvojenoj nagradi.Za mene je najveće zadovoljstvo učestvovati u humanitarnim akcijama a verujem da je i tebi.
ОдговориИзбриши