600 gr. brašna tip 500
25 gr. svežeg kvasca
na vrh noža soli
200 ml mlake vode
2 jajeta
6 kašika ulja
Fil :
200 ml kuvanog, vrućeg mleka
400 gr. mlevenih oraha
250 gr. šećera
kora jedne narandže
kora jednog limuna
sok jednog limuna
pola kašičice cimeta
200 gr. suvog groždja
3 kašike ruma
100 gr. prezli
+
6 kašičica meda za prskanje kora
za šećernu glazuru :
250 gr. šećera u prahu
sok jednog limuna
1 kašika ulja
+
za ukrašavanje šećerna srca
Priprema :
Prosejati brašno . Rastopiti kvasac i malo soli u mlakoj vodi. Sipati u brašno . Dodati jaja i ulje i mesiti dok se testo ne odvoji od ruke. Prekriti vlažnom krpom i ostaviti pola sata da se testo digne.
Za to vreme napraviti fil : Suvo groždje oprati i potopiti u rum desetak minuta. Popariti orahe vrućim mlekom . Šećer u secku isitniti sa limunovom i pomorandžinom korom i pomešati sa orasima . Dodati limunov sok , cimet , suvo groždje sa rumom i prezle i sve sjediniti. Ohladiti fil i podeliti na 4 dela.
Nadošlo testo razmesiti . Podeliti na 4 jufke .
Svaku jufku oklagijom razviti što tanje ( ali ne da se providi ) i poprskati sa 2 kašičice domaćeg ( livadskog ) meda i namazati 2 / 3 kore sa filom. Ponoviti sa preostale 3 jufke.
Stavljati u podmazan pleh dimenzija 25 x 40 cm.
Premazati gornje kore uljem.
Ostaviti 15 minuta da štrudla " odmori " . U rernu staviti malu džezvu punu vode ( da bi kora bila meka ) .
Peći 40 do 45 minuta na 180 stepeni.
Pečenu štrudlu premazati s malo putera .
Šećerna glazura : pomešati šećer u prahu sa limunovim sokom i uljem . Poprskati pečene štrudle i posuti šećernim srcima. Sačekati 6 sati da se osuši glazura i potom seći .
Šećerna glazura : pomešati šećer u prahu sa limunovim sokom i uljem . Poprskati pečene štrudle i posuti šećernim srcima. Sačekati 6 sati da se osuši glazura i potom seći .
Predstavile smo se štrudlama i kiflama na Foodtalku koji se održao juče u Čeneju na Salašu 137. Malo društvo , ali odabrano . Gosti salaša su degustirali naše štrudle sa makom , višnjama i orasima i kiflice naravno .
Cilj je bila promocija humanitarne akcije " Domaćica meseca " i poziv neodlučnima da se prijave .
U prijatnoj atmosferi održavali su se paneli, razmenjivala iskustva , stvarali novi kontakti i na kraju je izveden zaključak da je pravo kulinarstvo u stvari umetnost. Mnogi kuvaju , ali manjina postigne perfekciju .
Zato mi je i posebno drago što sam upoznala dve legende Stevu Karapandžu i Olivera Mlakara koji su vodili čuvenu emisiju " Male tajne velikog majstora kuhinje ".
Težiću da dovedem moje kulinarske sposobnosti do savršensta . Ko zna? Možda jednog dana čujem poznatu rečenicu : " Sanja , kuvaš kao Karapandža ! "
Коментари
Постави коментар