Пређи на главни садржај

Štrudla sa orasima


Sastojci za testo:
600 gr. brašna tip 500
25 gr. svežeg kvasca
na vrh noža soli
200 ml mlake vode
2 jajeta 
6 kašika ulja 

Fil : 
200 ml kuvanog, vrućeg mleka
400 gr. mlevenih oraha
250 gr. šećera
kora jedne narandže
kora jednog limuna
sok jednog limuna
pola kašičice cimeta
200 gr. suvog groždja
3 kašike ruma
100 gr. prezli
+
 6 kašičica meda za prskanje kora

za šećernu glazuru :
250 gr. šećera u prahu
sok jednog limuna
1 kašika ulja
+
za ukrašavanje šećerna srca

Priprema :
Prosejati brašno . Rastopiti kvasac i malo soli  u mlakoj vodi. Sipati u brašno . Dodati jaja i ulje i mesiti dok se testo ne odvoji od ruke. Prekriti vlažnom krpom i  ostaviti pola sata da se testo digne.
Za to vreme napraviti fil : Suvo groždje oprati i potopiti u rum desetak minuta. Popariti orahe vrućim mlekom . Šećer u secku isitniti sa limunovom i pomorandžinom korom i pomešati sa orasima . Dodati limunov sok , cimet , suvo groždje sa rumom i prezle i sve sjediniti. Ohladiti fil i podeliti na 4 dela.
Nadošlo testo razmesiti . Podeliti na  4 jufke .
Svaku jufku  oklagijom razviti što tanje  ( ali ne da se providi ) i poprskati sa 2 kašičice domaćeg ( livadskog ) meda i namazati 2 / 3 kore sa filom. Ponoviti sa preostale 3 jufke. 
Stavljati u podmazan pleh dimenzija 25 x 40 cm.
Premazati gornje kore uljem.
Ostaviti 15 minuta  da štrudla " odmori " . U rernu staviti malu džezvu punu vode ( da bi kora bila meka ) .
Peći 40 do 45 minuta na 180 stepeni. 
Pečenu štrudlu premazati s malo putera .
Šećerna glazura : pomešati šećer u prahu sa limunovim sokom i uljem . Poprskati pečene štrudle i posuti šećernim srcima. Sačekati 6 sati da se osuši glazura i potom seći . 
 Predstavile smo se štrudlama i kiflama na Foodtalku koji se održao juče u Čeneju na Salašu 137. Malo društvo , ali odabrano .  Gosti salaša su degustirali naše štrudle sa makom , višnjama i orasima i kiflice naravno .
Cilj je bila promocija humanitarne akcije " Domaćica meseca " i  poziv neodlučnima da se prijave .
U prijatnoj  atmosferi održavali su se paneli, razmenjivala iskustva , stvarali novi kontakti i na kraju je izveden zaključak da je pravo kulinarstvo u stvari umetnost. Mnogi kuvaju , ali manjina postigne perfekciju .
 Zato mi je i posebno drago što sam upoznala dve legende Stevu Karapandžu i Olivera Mlakara koji su vodili čuvenu emisiju " Male tajne velikog majstora kuhinje ".
Težiću  da dovedem moje kulinarske sposobnosti do savršensta . Ko zna? Možda jednog dana čujem poznatu rečenicu : " Sanja , kuvaš kao Karapandža ! "








Коментари

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...