Пређи на главни садржај

Integralni bezglutenski hleb sa amarantom


Celijakija je autoimuna reakcija ili alergija na gluten. Već je dosta pisano na netu o njoj , tako da ja neću baš dužiti . Može se ispoljavati u lakšem ili težem obliku. Osobe sa lakšim oblikom konzumiraju i rafinisane namirnice . Medjutim u većini slučajeva alergija se ne javlja sama , već je prate i druge primer alergija na jaja ili laktozu . Ako ste mislili da je veganski način ishrane rigorozan , morate isprobati bez glutena . Zabranjene su rafinisane namirnice , svi gotovi proizvodi  , praškovi , čokolada itd. 
Kod nas ne postoji obaveza deklarisanja proizvoda , tako da neko ko ima alergiju na gluten može provesti sate i sate čitajući sastav nekog proizvoda i na kraju kad kupi  nije siguran/na  šta je kupio/la. 


Sastojci : 
500 gr. integralnog pirinčanog brašna
25 gr. kvasca
700 ml mlake vode
200 gr. amaranta 
50 gr. susama
50 gr. lana 
1 ravna kašika himalajske  soli
pola kašičice šećera
1 kašika začina za hleb (gotova mešavina  anisa, komorača, kima, korijandera )
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika jabukovog sirćeta

+
kim i susam za posipanje

Priprema :
Preliti amarant sa 100 ml mlake vode i pustiti da odstoji pola sata. Samleti u secku lan i susam. 
Rastopiti kvasac sa šećerom u 600 ml mlake vode i sipati u posoljeno brašno uz stalno mešanje da ne nastanu grudvice. Dodati začin za hleb, susam , lan , amarant ,maslinovo ulje i jabukovo sirće . Testo treba da ima gustinu testa za šlafrok. Stajanjem - fermentiranjem od sat i po   na toplom mestu , testo se zgušnjava . 
Obložiti četvrtani kalup pek papirom i sipati smesu. Posuti kimom i susamom. 
Peći na 200 stepeni 65 minuta .
Pečeno izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Potom seći na kriške. 

ps. Pozivam ostale blogere da se posvete ovoj temi odgovarajućim receptima i koriste haštag #bez_glutena da koliko toliko olakšamo svakodnevicu obolelih od celijakije. Postoje i blogovi namenjeni ovom načinu ishrane na stranim jezicima , ali to ne pomaže našim ljudima kad ne mogu nabaviti neke namirnice.

Aleksandra je posle par dana isprobala recept i prilagodila hrono ishrani . Recept  možete videti ovde .





Коментари

  1. Da li potopljeni amarant isto meljes ili ga stavis samo u smesu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ne, nisam mlela mada možeš . Prelila sam ga vodom da nabubri i prilikom pečenja se on praktično "skuva " u testu. Upija vodu . Nama se svidela ta zrnasta struktura hleba i niko nije osetio razliku u hlebu. Stavila sam i treću sliku hleba na kriške gde se bolje vidi njegova struktura. Ima veću vlažnost od običnog hleba i može se koristiti 4 dana. Zasićuje .

      Избриши
    2. Skoro sam kupila amarant i pokusala da ga skuvam kako i inace sve ostale zitarice kuvam ali nit je upio svu vodu nit se skuvao :( Probacu ovo, hvala na ideji

      Избриши
    3. ja sam uzela u DMu , isto i začin za hleb. Dobar je kvalitet i zapakovano je. Problem kod prodavnica zdrave hrane je što je sve otpakovano i suši se na vazduhu . Rok trajanja isto pod znakom pitanja. Eto , probaj pa mi javi utiske.

      Избриши
  2. Super ideja, inače mi djeca ne vole amarant jer im pucketa tako da mi je ovaj recept super. Baš ću isprobati u aparatu za kruh,.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu...

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Svadbeni kolač

po receptu Suzane Mihajlove iz Bačkog Petrovca koja ga je prezentovala i neumorno pekla na Foodtalku 2013.  koji je održan 14.06. na Salašu 137 u Čeneju. Tipičan slovački recept koji se sprema kako i naslov govori za svadbe. Kao i svaki tradicionalni kolač nekog naroda  i ovaj se polako uči od desete godine i kad se ovlada tehnikom devojka je spremna za udaju. Zainteresovao me je prvo postupak rada i Suzanina nošnja . Bila mi je simpa dok je rukama razvlačila testo kao za pizzu i pričala o receptu . Ono što je kod nje delovalo lako ... uh... ispostavilo se kući da nije baš tako kad trebam sama ponoviti. Ukus - topila se u ustima i NARAVNO, tražila sam recept. Lako je dati recept, ali da li će dovesti do istog rezultata ?  Isprobala sam ga dva puta . Prvi put sa brašnom tip 500 , drugi put mešano 400 + 500 .Nisam dobila mramornu šaru kao Suzana i možda nije autentična , ali po ukusu je ista . Mera sa brašnom je bila odokativna , tako da sam došla do mere 1 k...