Integralni bezglutenski hleb sa amarantom


Celijakija je autoimuna reakcija ili alergija na gluten. Već je dosta pisano na netu o njoj , tako da ja neću baš dužiti . Može se ispoljavati u lakšem ili težem obliku. Osobe sa lakšim oblikom konzumiraju i rafinisane namirnice . Medjutim u većini slučajeva alergija se ne javlja sama , već je prate i druge primer alergija na jaja ili laktozu . Ako ste mislili da je veganski način ishrane rigorozan , morate isprobati bez glutena . Zabranjene su rafinisane namirnice , svi gotovi proizvodi  , praškovi , čokolada itd. 
Kod nas ne postoji obaveza deklarisanja proizvoda , tako da neko ko ima alergiju na gluten može provesti sate i sate čitajući sastav nekog proizvoda i na kraju kad kupi  nije siguran/na  šta je kupio/la. 


Sastojci : 
500 gr. integralnog pirinčanog brašna
25 gr. kvasca
700 ml mlake vode
200 gr. amaranta 
50 gr. susama
50 gr. lana 
1 ravna kašika himalajske  soli
pola kašičice šećera
1 kašika začina za hleb (gotova mešavina  anisa, komorača, kima, korijandera )
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika jabukovog sirćeta

+
kim i susam za posipanje

Priprema :
Preliti amarant sa 100 ml mlake vode i pustiti da odstoji pola sata. Samleti u secku lan i susam. 
Rastopiti kvasac sa šećerom u 600 ml mlake vode i sipati u posoljeno brašno uz stalno mešanje da ne nastanu grudvice. Dodati začin za hleb, susam , lan , amarant ,maslinovo ulje i jabukovo sirće . Testo treba da ima gustinu testa za šlafrok. Stajanjem - fermentiranjem od sat i po   na toplom mestu , testo se zgušnjava . 
Obložiti četvrtani kalup pek papirom i sipati smesu. Posuti kimom i susamom. 
Peći na 200 stepeni 65 minuta .
Pečeno izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Potom seći na kriške. 

ps. Pozivam ostale blogere da se posvete ovoj temi odgovarajućim receptima i koriste haštag #bez_glutena da koliko toliko olakšamo svakodnevicu obolelih od celijakije. Postoje i blogovi namenjeni ovom načinu ishrane na stranim jezicima , ali to ne pomaže našim ljudima kad ne mogu nabaviti neke namirnice.

Aleksandra je posle par dana isprobala recept i prilagodila hrono ishrani . Recept  možete videti ovde .





Коментари

  1. Da li potopljeni amarant isto meljes ili ga stavis samo u smesu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ne, nisam mlela mada možeš . Prelila sam ga vodom da nabubri i prilikom pečenja se on praktično "skuva " u testu. Upija vodu . Nama se svidela ta zrnasta struktura hleba i niko nije osetio razliku u hlebu. Stavila sam i treću sliku hleba na kriške gde se bolje vidi njegova struktura. Ima veću vlažnost od običnog hleba i može se koristiti 4 dana. Zasićuje .

      Избриши
    2. Skoro sam kupila amarant i pokusala da ga skuvam kako i inace sve ostale zitarice kuvam ali nit je upio svu vodu nit se skuvao :( Probacu ovo, hvala na ideji

      Избриши
    3. ja sam uzela u DMu , isto i začin za hleb. Dobar je kvalitet i zapakovano je. Problem kod prodavnica zdrave hrane je što je sve otpakovano i suši se na vazduhu . Rok trajanja isto pod znakom pitanja. Eto , probaj pa mi javi utiske.

      Избриши
  2. Super ideja, inače mi djeca ne vole amarant jer im pucketa tako da mi je ovaj recept super. Baš ću isprobati u aparatu za kruh,.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар