Celijakija je autoimuna reakcija ili alergija na gluten. Već je dosta pisano na netu o njoj , tako da ja neću baš dužiti . Može se ispoljavati u lakšem ili težem obliku. Osobe sa lakšim oblikom konzumiraju i rafinisane namirnice . Medjutim u većini slučajeva alergija se ne javlja sama , već je prate i druge primer alergija na jaja ili laktozu . Ako ste mislili da je veganski način ishrane rigorozan , morate isprobati bez glutena . Zabranjene su rafinisane namirnice , svi gotovi proizvodi , praškovi , čokolada itd.
Kod nas ne postoji obaveza deklarisanja proizvoda , tako da neko ko ima alergiju na gluten može provesti sate i sate čitajući sastav nekog proizvoda i na kraju kad kupi nije siguran/na šta je kupio/la.
Sastojci :
500 gr. integralnog pirinčanog brašna
25 gr. kvasca
700 ml mlake vode
200 gr. amaranta
50 gr. susama
50 gr. lana
1 ravna kašika himalajske soli
pola kašičice šećera
1 kašika začina za hleb (gotova mešavina anisa, komorača, kima, korijandera )
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika jabukovog sirćeta
+
kim i susam za posipanje
Priprema :
Preliti amarant sa 100 ml mlake vode i pustiti da odstoji pola sata. Samleti u secku lan i susam.
Rastopiti kvasac sa šećerom u 600 ml mlake vode i sipati u posoljeno brašno uz stalno mešanje da ne nastanu grudvice. Dodati začin za hleb, susam , lan , amarant ,maslinovo ulje i jabukovo sirće . Testo treba da ima gustinu testa za šlafrok. Stajanjem - fermentiranjem od sat i po na toplom mestu , testo se zgušnjava .
Obložiti četvrtani kalup pek papirom i sipati smesu. Posuti kimom i susamom.
Peći na 200 stepeni 65 minuta .
Pečeno izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Potom seći na kriške.
ps. Pozivam ostale blogere da se posvete ovoj temi odgovarajućim receptima i koriste haštag #bez_glutena da koliko toliko olakšamo svakodnevicu obolelih od celijakije. Postoje i blogovi namenjeni ovom načinu ishrane na stranim jezicima , ali to ne pomaže našim ljudima kad ne mogu nabaviti neke namirnice.
Aleksandra je posle par dana isprobala recept i prilagodila hrono ishrani . Recept možete videti ovde .
Aleksandra je posle par dana isprobala recept i prilagodila hrono ishrani . Recept možete videti ovde .
Odličan Sanjice!
ОдговориИзбришиhvala. Znam da ćeš i ti doprineti receptom na ovu temu.:*
ИзбришиDa li potopljeni amarant isto meljes ili ga stavis samo u smesu?
ОдговориИзбришиne, nisam mlela mada možeš . Prelila sam ga vodom da nabubri i prilikom pečenja se on praktično "skuva " u testu. Upija vodu . Nama se svidela ta zrnasta struktura hleba i niko nije osetio razliku u hlebu. Stavila sam i treću sliku hleba na kriške gde se bolje vidi njegova struktura. Ima veću vlažnost od običnog hleba i može se koristiti 4 dana. Zasićuje .
ИзбришиSkoro sam kupila amarant i pokusala da ga skuvam kako i inace sve ostale zitarice kuvam ali nit je upio svu vodu nit se skuvao :( Probacu ovo, hvala na ideji
Избришиja sam uzela u DMu , isto i začin za hleb. Dobar je kvalitet i zapakovano je. Problem kod prodavnica zdrave hrane je što je sve otpakovano i suši se na vazduhu . Rok trajanja isto pod znakom pitanja. Eto , probaj pa mi javi utiske.
ИзбришиSuper ideja, inače mi djeca ne vole amarant jer im pucketa tako da mi je ovaj recept super. Baš ću isprobati u aparatu za kruh,.
ОдговориИзбриши