Пређи на главни садржај

KuVarijacije : Vlaške plašinte ( palačinke )


KuVarijacije , tema Vlaške plašinte ( palačinke ).

Sastojci :
3 jaja
300 gr. brašna tip 500
1 prašak za pecivo
250 gr. domaćeg, mladog sira
50   gr. sirnog namaza
1 ravna kašičica soli
6 kašika mleka
3 kašike ulja
1 kašika šljivovice

+
500 ml ulja za prženje

Priprema :
Izmešati izgnječeni domaći mladi sir, sirni namaz, mleko , so , ulje, šljivovicu i na kraju prosejano brašno sa praškom za pecivo . Dodati jedno po jedno jaje uz stalno mućenje . Rastanjiti na brašnjavoj podlozi na  1,5 cm debljine i iseći po želji.
Zagrejati ulje u tiganju i spuštati testo od sebe u ulje ( manja mogućnost da se opečete ) i pržiti sa svake strane dok ne " porumene ".
Vaditi plašinte i spuštati na kuhinjski papir da se ocede.
Servirati po želji - na slici sa slaninicom i mladim lukom.

Utisci ;
Težina pripreme - srednja . Testo je malo mekše i početnici mogu da pribegnu lakšem načinu pripreme ( da  vade  kašikom i prže ). Tada su kompaktnije , ali je isti ukus. Pravljeno od sastojaka koje uvek imate u kući. Vreme pripreme - pola sata.
Ukusne su i ako pravite , napravite odmah duplu smesu . Šta se meni posebno svidelo - narastanje testa i njegova ravnomerna šupljikavost što odlikuje kvalitetno testo.





Коментари

  1. Lepo izgledaju,tako šupljikavi i prozračni!

    ОдговориИзбриши
  2. Ah, kakav doručak;) Baš si ih lepo udesila <3

    ОдговориИзбриши
  3. Uh, kako ti dobro izgledaju!
    Sviđa mi se što su deblje (idući put ću i ja testo malo deblje ostaviti), i divim se kako su pravilne! Meni se zbog mekoće testa sve deformisalo još prilikom prenošenja komadića od radne površine do šerpe sa uljem, pa su ispali nedefinisani oblikom. Ali ukus je vrh, i ta, što kažeš, ravnomerna šupljikavost.

    Savet sa šljivovicom sam čula ali nikad da probam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. i moje nisu bile sve iste . Prilikom przenja se deformisu. Ja sam prenosila varjacom testo , a moze i da se zalepi za pek papir i tako spusta u vrelo ulje . Ja sam pravila duplu meru i na kraju sam vadila kasikom. Brasno brzo gori u ulju i na kraju se lepi za plasinte. Promeniti ulje tokom przenja.

      Избриши
  4. Prelepe su ti, kod mene su ispale drugačije, ali bez obzira, dopale su nam se.

    ОдговориИзбриши
  5. Super izgledaju, nisam stigla ovaj mjesec sudjelovati

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ajvar od barenih paprika i plavog patlidžana

Obožavam septembar zbog mirisa pečenih paprika koji se šire ulicama . Kao svaka izjašnjena pripadnica " paprikara "  podrazumeva se da se u mom jelovniku  nadju sva jela od paprike ... ma ne pitam . O načinu  kako se jede ajvar , odbija se svaki dijalog ili diskusija - dok se ne vidi dno tegle , ne prestaje se sa jelom . Što se mene tiče,moj predlog za septembar je red lučene paprike , red domaćeg sira , red ajvara , pa red pršute , a može i da zaluta neko kuvano jaje i komad vruće pogače .  Pravljenje ajvara za mene je neka vrsta meditacije . Drugi idu na jogu i trčanje , mene opušta kuvanje . Pa hajde da meditiramo zajedno ...  Sastojci :  10 kg crvene paprike - očišćene  2,6 kg plavog patlidžana - oljuštenih  1 ljuta feferona  200 gr. soli 200 gr. šećera 2 litre vode 400 ml belog alkoholnog sirćeta 1 litar ulja 100 ml senfa  Priprema :  Prokuvati vodu sa sirćetom , šećerom i solju. U ključalu vodu prvo kuvati plavi patlidžan da omekša

Posne palačinke sa sojinim mlekom

 Sastojci: 1 litar sojinog mleka ukus vanila 450 gr. brašna tip 400  1 prašak za pecivo  50 ml ulja na vrh noža soli Priprema: Prosejati brašno sa praškom za pecivo, dodavati uz stalno mešanje sojino mleko,so  i ulje. Sjediniti da nema grudvica. Ostaviti smesu pola sata da odstoji. U podmazan, zagrejan tiganj sipati 3/4 kutlace smese ,razliti i peći sa obe strane.  Peći dok se smesa ne utroši.  Filovati po želji.   Na slici sa sojinim voćnim jogurtom.

Kolač sa kupinama

Sezona je kupina i ovaj kolač je aktuelan kod nas ovih dana uprkos crveno - narandžastom alarmu. Pri prvom zalogaju zaboravite sve. Mek , vazdušast, sočan ... topi se u ustima.  Sastojci : 250 gr. brašna tip 400 1 kesica praška za pecivo 200 gr. šećera 2 vanil - šećera 225 ml ulja 3 kašike ruma 6 jaja 850 gr. kupina Priprema : Prosejati brašno sa praškom za pecivo i pomešati sa šećerom i vanil - šećerom. Dodati ulje i rum uz stalno mešanje varjačom i jedno po jedno jaje - da ne nastanu grudvice.  Sipati smesu u pek papirom obložen pleh prečnika 30 ili 32 cm i posuti kupine ravnomerno po testu. Peći 30 minuta na 200 stepeni.  Kolač je odličan i vruć , ali je bolji kad se potpuno ohladi . Kupine puste svoj sok i natapaju vazdušasto testo .  Možda će vas uplašiti količina kupina . Kupine neće zgletaviti testo , bez brige. Verzija za štampu