Пређи на главни садржај

Постови

Šampita

domaća verzija ....jeftin, brz i dobar kolač . potrebno je za koru : 11 žumanaca 1 šolja brašna 1 šolja mleka 1 šolja griza 1 šolja ulja 1 prašak za pecivo 1 vanil šećer 8 kašika žutog šećera za fil : 11 belanaca 1 šolja šećera 1 šolja vode sok 1 limuna 100 gr. šećera 300 ml slatke pavlake za dekorisanje : 100 ml slatke pavlake čokoladne mrvice rendana kora jednog limuna Priprema : Izmešati sve sastojke za koru ( žumanca ne moraju biti umućena ) , sipati u bak papirom obložen pleh i peći 15 do 20 minuta na 180 stepeni . Ohladiti koru. Fil : Ušpinovati šolju šećera i šolju vode . Obično postavljaju pitanje kako znaš da je ušpinovan. Postoje dva načina ... kada se pojave mehurići i voda dobije blago žućkastu boju ili test kašikom - umočite kašiku u špinovani šećer , okrenete poledjinu u duvate... ako se stvaraju prstenovi , ušpinovan je. Postoji i treći nesigurni ... dato vreme ... špinovala sam 20 minuta na tihoj vatri ... ali sve zavisi od štednjaka....

Lešnik kolač sa kukuruznim brašnom

imala sam sreću pa sam imala još šaku divljeg lešnika koji je intezivniji od pitomog ... mada i kada se obični prepeče i oljušti , blizu je po ukusu . Zato kad odete na selo , prošetajte se .. vredi u svakom slučaju . Potrebno je : 250 gr. finog kukuruznog brašna 300 gr. stonog margarina 6 kašika šećera 100 gr. brašna 100 gr. mlevenih lešnika 100 gr. suvog groždja 2 kašike likera od kajsije ili rum 5 jaja 1 vanil šećer 1 prašak za pecivo sok dve narandže sok jednog crvenog grejpfruta Priprema : Istopiti margarin. Pomešati kukuruzno brašno sa običnim brašnom , praškom za pecivo, vanil šećerom i šećerom ... potom dodati sok narandže i grejpfruta , liker i jaja ( ne moraju biti umućena ) . Sve dobro izmešati i na kraju istopljeni margarin i ml. lešnike . Sipati u kalup za djuveč i peći 45 minuta na 200 stepeni . U toku pečenja kolač prekriti alu folijom da ne bi izgorio. Pečen kolač  iseći po želji i preliti karamel sosom.

Zeljanica od kukuruznog brašna

Potrebno je za testo : 500 gr. kukuruznog brašna 1 šolja kisele vode 1 šolja jogurta 1 šolja ulja 3 jaja 1 prašak za pecivo 100 gr. biljnog sira ili po želji - kačkavalj itd. 1 kašičica soli Za fil : 700 gr. blitve ili spanaća 1 šolja jogurta 1 jaje 1 kašika začina 100 gr. prezli za posipanje : 50 gr. prženog susama 50 gr. rendanog biljnog sira Priprema : Blitvu dinstati na malo ulja sa začinom tri minuta. Pomešati sa prezlama , jajetom i jogurtom. Izmešati sve sastojke za testo i podeliti na dva dela . Prvi deo testa sipati u pleh prečnika 30 cm i peći 15 minuta na 200 stepeni. Na polupečenu koru sipati fil od blitve i preko fila drugi deo testa. Vratiti u pećnicu i peći dalje 30 minuta na istoj temperaturi. Potom posuti susamom i rendanim sirom, zapeći u pećnici još 10 minuta dok se sir ne " otopi ". Malo ohladiti i seći po želji . Na slici sa seckanom turšijom.

Zlevanka

ukrajinski recept Sastojci : 500 gr. rendane bundeve 500 gr. kukuruznog brašna 500 gr. neslanog krem sira ili kisele pavlake 1 kašika meda 1 prašak za pecivo 4 jaja Priprema : Izmešati sve sastojke , sipati u podmazan pleh prečnika 28 cm i peći 45 minuta na 200 stepeni. Seći po želji.Na slici sa kiselom pavlakom i javorovim sirupom ili medom , karamel sosom .

Brza bundevina čorba

Potrebno je : 3 glavice crnog luka 3 mrkve 3 veća krompira 500 gr rendane bundeve ili sečene na kockice 1, 5 l vode 1 i po kašika začina ili kocka supe od povrća 1 šolja paradajz soka Priprema : Iseckati crni luk i propržiti na ulju. Dodati oljuštene krompire , mrkvu i seckanu bundevu , preliti vodom i sokom paradjza ... dodati začin , pobiberiti i na tihoj vatri kuvati pola sata. Miksirstapom grubo usitniti čorbu. Na kraju dodati peršun ili mirodjiju. ps. mesaroši mogu dodati i 100 gr. seckane slanine - propržiti na početku sa crnim lukom.

Integralni tart od jabuka

Potrebno je : 4 jabuke 4 kašike šećera 2 kašike meda za testo : 150 gr. margarina 300 gr. brašna 2 kašike žutog šećera 1 šolja za belu kafu ulja sok 1 pomorandže 100 gr. pšeničnih ili ovsenih pahuljica za posuti : 50 gr. suvog groždja 4 kašike ruma 50 gr. mlevenih lešnika Priprema : pleh prečnika 28 cm posuti šećerom i medom. Oljuštiti jabuke , preseći na polovine , izdubiti sredinu i staviti u pleh. Sjediniti sve sastojke za testo, razviti na 1cm debljine i staviti preko jabuka . Peći 45 minuta na 180 stepeni. Ostaviti 5 minuta da se ohladi, potom pažljivo izručiti iz pleha. Zatopiti suvo groždje u rum 10 minuta , preliti tart  i posuti mlevenim lešnicima.

Tepšestija

ideja sa http://www.coolinarika.com/recept/tepsestija/ od shmile... odličan recept .. malo sam ga prilagodila sebi . .. malo više :D . Potrebno je za testo : 500 gr. brašna 200 gr. gustin 200 gr. prezli 200 gr. žutog šećera 100 gr. kokosa 200 gr. mlevenog lešnika 100 gr. suvog groždja 400 ml ulja 350 ml kisele vode 1 prašak za pecivo šećerni sirup : 400 gr. šećera 2 šolje šećera sok jednog limuna Priprema : izmešati sve sastojke za testo i sipati u podmazan pleh . Peći na 200 stepeni 45 minuta. Preliti šećernim sirupom - kuvati šećer sa vodom i na kraju dodati limunov sok. Iseći kolač na romboide kad se ohladi.